piątek, 31 sierpnia 2012

Zanzibar cz II

Zanzibar cz II



" Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau "

składniki:
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
50g nerkowców
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju sezamowego (może być oliwa z oliwek)
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżka rodzynek sułtańskich  
450g kurczaka
175 g pieczarek
300mł wody

przygotowanie:
Cebulę kroimy na cztery części, wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy 2 minuty. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Przykręcamy płomień do połowy i przelewamy pastę z malaksera. Smażymy 2 minuty. Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej pietruszki, rodzynki oraz kawałki mięsa i podrumieniamy minutę. Dodajemy grzyby, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. sprawdzamy czy kurczak jest miękki a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby smażymy jeszcze chwilę i przekładamy na półmisek. Przybieramy pozostałą pietruszką. Danie podajemy najlepiej z ryżem*.
* Ja osobiście przyrządzam ryż z mieszanką przypraw Pilau (kumin, cynamon, czarny pieprz, kardamon, czosnek, goździki) przywiezioną z plantacji przypraw na Zanzibarze. Mieszankę przypraw można w łatwy sposób zrobić samemu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i trochę startego imbiru. Kiedy składniki się przyrumienią wsypujemy 2 łyżki naszej mieszanki Pilau. Po chwili poczujecie zapach Zanzibaru :) Następnie dodajemy dwa woreczki wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), dodajemy 2 łyżki wody i wszystko przez dobrą chwilę podsmażamy. I już gotowe :) Smacznego...





2 komentarze:

  1. Cześć! Jako że zaczynasz Twoja blogowa przygodę zapraszam Cie do zabawy
    Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award!
    http://alebabka.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
    Pozdrawiam gorąco i oczywiście będę wierna czytelniczką

    OdpowiedzUsuń