wtorek, 29 lipca 2014

„Moules de peche“


Będąc na zakupach w jednym z opolskich hipermarketów, natknąłem się na świeże omułki. Przekonany, że cena powali mnie na kolana podszedłem bliżej. Ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem cenę 29zł za 1,5 kg, tego mało znanego jeszcze w naszym kraju rarytasu. Nie zastanawiając się dłużej, dokonałem zakupu i powiem szczerze... nie żałuję :)

Te niewielkie małże wprost zachwycają delikatnością smaku. Francuskie moules, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones mogą być podstawą bardzo prostych, a przy tym wykwintnych dań.
By kupowane przez nas mule były w pełni świeże i cieszyły smakiem, najlepiej wybierać okazy o muszli zamkniętej lub delikatnie rozwartej, ale zamykającej się po dotknięciu. Za wszelką cenę należy unikać tych o uszkodzonej muszli. Warto też zaznaczyć, że kolor mięsa omułków nie jest wskaźnikiem świeżości, a raczej mówi o płci osobników. Samce mają bledsze mięso, samice - wyraźniej pomarańczowe.
Omułki świetnie się komponują z rozmaitymi smakami. Ich morski aromat świetnie współgra z białym winem lub wermutem - duszone w tych trunkach z dodatkiem szalotki, czosnku i ziół same w sobie stanowią rewelacyjne danie, które Belgowie lubią podawać z półmiskiem grubo krojonych, dobrze wysmażonych frytek.
Mimo że typowe dla europejskiej kuchni, mule świetnie sprawdzają się także ze zdecydowanie egzotycznymi dodatkami, jak wiórki kokosowe, imbir, trawa cytrynowa czy chili. Omułki dobrze nadają się także do pieczenia w piekarniku lub na grillu czy nawet smażenia w woku. Wykorzystane zaś jako dodatek do zup, nadadzą im wspaniałego morskiego smaku i aromatu.
Muszle świeżych muszli są szczelnie zamknięte, a otwierają się dopiero w czasie gotowania czy duszenia. Te, które są otwarte przed obróbką, należy bezwzględnie wyrzucić. Podobnie jak muszle, które się nie otwarły podczas gotowania, ponieważ nie nadają się do jedzenia.
Żywe mule najlepiej przechowywać w mocno ściśniętej, plecionej siatce (wtedy uniemożliwimy im otwarcie) w lodówce, gdzie zachowają swoją świeżość przez maksymalnie 3-4 dni.
Mule podawane we własnym sosie i w muszlach je się najczęściej rękami, za pomocą innej muszli. Rozchylona muszla pierwszego zjedzonego mula służy jako szczypczyki do wyjmowania kolejnych muli.

składniki:
- 1kg omułków
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250ml białego, wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów (bez skórki)
- 1 pęczek natki pietruszki
- biały pieprz i sól
- olej z pestek wingron (alternatywnie masło klarowane)

przygotowanie:

Omólki dokładnie przebieramy, wyrzucając te otwarte. Muszle czyścimy szczoteczką i opłukujemy w bieżącej, zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy pomidory i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy omułki. Podlewamy białym winem. Przykrywamy garnek i potrząsając nim co chwilę, dusimy małże ok 6-8 min na dużym ogniu. Podajemy z pieczywem , które maczamy w powstałym sosie.



37 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Szanowny panie Adamie jak mnie pan zaprosi chętnie spróbuje heheh
      pozdrawiam kurier Jacek

      Usuń
    2. Super przepis. Zachwyciłam kuzynkę, która nigdy by nie tknęła skorupiaków :-) Dzięki i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis:)
    Pozdrawiam
    Dawid Dudziak

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również nigdy nie jadłem :) może już czas

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz będąc na all inclusive w Grecji miałem okazję zjeść małże i nie skorzystałem, w kolejnych dniach już nie było ich, żałuję do dziś, następnej okazji nie przepuszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie! mam nadzieję, że i mi niedługo uda się gdzieś znaleźć mule:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ach! wyglada fantastycznie!
    xoxo
    Patinka
    www.patinkasworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. ach! wyglada fantastycznie!
    xoxo
    Patinka
    www.patinkasworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis - prosty, a jak wykwintny :) Na pewno go kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super - niby prosty, a taki elegancki :) Na pewno spróbujemy z żoną!

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam i naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo wykwintne, ale jednak proste w przyrządzeniu danie :) Najtrudniej jest tak naprawdę wybrać prawdziwie świeże mule, bo ciężko je znaleźć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale :) My również w PRE Elektrosystem2 dbamy o odpowiednią dietę. Przecież najpierw trzeba zadbać o siebie, a potem martwić się środowiskiem :) A takie posiłki też pozytywnie wpływają na organizm, bo przecież nie wpadamy w jedzeniową rutynę. Pozdrawiam ciepło i życzę wytrwałości – to się opłaci! :) A ja na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo eleganckie danie :) Bardzo chciałabym zrobić, ale nigdy nie wiem, gdzie znaleźć świeże mule. Podobno trzeba rano ich szukać na ryneczkach, a ja od rana jestem w pracy, w Albar :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Mi się udało złapać mule. I muszę powiedzieć, że część była przepyszna, ale niestety część mnie rozczarowała, bo się nie zrobiła... były jeszcze blade :( Za krótko chyba trzymałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis! Myślę, że zrobię te mule jak przyjdą do mnie moi znajomi z Delta Pomorze :) I na pewno kupię świeże! Bo przecież świeże ryby i owoce morza to podstawa, prawda? ;) Inaczej nie będzie dobrego posiłku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Look good! So delicious
    -----------------
    I'm working in the thay man hinh xiaomi. It's amazing

    OdpowiedzUsuń
  20. Hello Everybody!!!
    Can you give me some minutes for introduct my service? I'm providing:cool: máy tập bụng | and máy tập cơ bụng New Six Pack Care đạp chân | and special is xe đạp tập thể dục | and máy xay đậu nành | and máy xay sinh tố | and máy tập bụng SIXPACKCARE 2018 | and máy ép miệng cốc D6. Contact with me.
    Thanks for reading! And have a good day!

    OdpowiedzUsuń
  21. Hello Everybody!
    Can you give me some minutes for introduct my service? I"m providing máy xay đậu nành | Special is máy bào đá | and máy xay đậu nành đa năng Q10 | and máy bào đá tuyết ET200 | and máy bào đá ZY-SB114 | and xe đạp thể dục IBIKE 8.2i | and xe đạp thể dục IBIKE 4000. Contact with me.
    Thanks for reading! And have a good day!

    OdpowiedzUsuń
  22. Hello Everybody!
    Can you give me some minutes for introduct my service? I"m providing máy xay sinh tố | Special is máy làm bắp rang bơ | and bắp mỹ | and bơ làm bắp rang bơ | and máy làm bắp rang bơ bằng ga | and máy làm bắp rang bơ VBG 1608 | and máy làm bắp rang bơ VBG-1708. Contact with me.
    Thanks for reading! And have a good day!

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis, danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń