piątek, 23 maja 2014

Menu Hell`s Kitchen „Kaczka w miodzie wrzosowym z lawendą, kaszą gryczaną i bakłażanem“


Oddaję w wasze ręce kolejny przepis prosto z Piekielnej Kuchni. Codziennie prosicie mnie o kolejne, ale niestety każdy przepis zanim tutaj trafi, musi najpierw zostać ugotowany a później obfotografowany w domu. Brakuje mi najzupełniej czasu, za co bardzo wszystkich was przepraszam :( Ten program rozwija horyzonty, buduje pewność, uczy asertywności... a co najpiękniesze dodaje popularności. To dlatego jestem w ciągłych rozjazdach, spotykam się z wami i wymieniam doświadczeniami kosztem pisania nowych postów na swoim blogu. Już za tydzień 31 maja w Warszawie, odbędzie się Food Blogger Fest, największe święto blogerów. Zaproszono mnie jako prelegenta i uwierzcie mi, że jest to dla mnie naprawdę wielki zaszczyt. Może się spotkamy? 

Moja przygoda w Hell,s Kitchen wciąż trwa... Dziękuję, bo to zasługa waszej wiary we mnie! Jeśli macie jakiekolwiek pytania związane z programem, zapraszam na mój oficjalny FanPage Adam Czapski HK. Do zobaczenia ...

składniki:
-       4 piersi z kaczki
-       500 g kaszy gryczanej, niepalonej
-       5 g suszonych kwiatów lawendy
-       1 litr naparu z dzikiej rózy, jeżyn, głogu, malin (opcjonalnie użyj herbaty z czerwonych owoców)
-       30 g kawy instant zbożowej
-       20 ml oleju z pestek winogron
-       3 bakłażany
-       20 ml octu sherry
-       2 ząbki czosnku
-       5 ml oleju sezamowego
-       2 łyżki miodu wrzosowego
-       jałowiec, kilka ziaren utartych w moździeżu
-       masło
-       sól i pieprz

przygotowanie:
Kasza gryczana. Rozgrzej w rondelku olej, wsyp kaszę, lawendę i mieszaj przez 2-3 minuty. Dodaj kawę i od razu zalej naparem z owoców tak, by pokrył ziarna kaszy. Gotuj przez 8 minut, następnie przecedź przez sito.
Puree bakłażanowe. Ułoż bakłażany w piekarniku i piecz przez 20-25 minut obracając je co kilka minut, aż będą spalone. Przełoż do miski, dodaj czosnek, ocet, olej sezamowy i zblenduj na gładkie puree.
Kaczka. Nakrój skórę kaczki ostrym nożem, pamietając by nie przeciąć samego mięsa. Położ pierś skórą do dołu na teflonowej patelni i smaż do uzyskania złotego koloru, przełoż na metalową tackę i wstaw do piekarnika na 8-10 minut w temp. 179-180 stopni. Po wyjęciu ułóż na kratce i posmaruj od strony skóry miodem wrzosowym, dopraw jałowcem. Kaczka powinna odpocząć 3-4 minuty.

Podanie. Zgrzej porcję kaszy, pod koniec wykończ odrobiną masła, by nadać jej połysk i dopraw do smaku. Rozetrzyj na talerzu puree z bakłażana. Nałoż kaszę gryczaną. Możesz polać kaszę sosem, który został z kaczki. Przetnij pierś kaczki na pół i ułóż centralnie na kaszy. Przypraw solą. Opcjonalnie udekoruj listkami nasturcji.





34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzieki Dawid... widzę ze też gotujesz. Powiedz coś o sobie :)

      Usuń
    2. Tak oczywiście że gotuje to moja pasia, której poświęcam się całkowicie. Ponadto też prowadzę bloga kulinarnego Smacznie Dudziak. Miałem szanse dostania się do Hell's Kitchen lecz musiałem zrezygnować z powodu egzaminów maturalnych.
      Będe też miał też możliwość pracowania w Wielkiej Brytanii jednej z najlepszych restauracji.
      Ile ty Adaś masz dziennie odwiedzin na bloga?

      Usuń
    3. Dawid na bloga dowiedzin .hmmmmm nie wiem ale na oficjalnym FanPage setki dziennie :) Zycze ci powodzenia :) Naprawde podziwiam i gratuluje pasji :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jesteś super :)

      Usuń
    2. znów się zaczerwieniłem :) Dziekuje :)

      Usuń
    3. Adaś jesteś niesamowity ! Od początku HK byłeś moim faworytem to niesprawiedliwe , że odpadłeś ... :-( Twój blog jest moją inspiracja - dziękuje Ci za to !! :*

      Pozdrawiam Cie serdecznie :
      - Karolina -

      Usuń
    4. Odpisuje po czasie , ale jestem i bardz bardzo dziekuje za wszystkie miłe słowa :)

      Usuń
  3. extra przepis, szkoda, że nie będę mógł się spotkać z Tobą na warsztatach, będziesz w moim mieście, niestety obowiązki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ta ja również bardzo żałuję :( ale licze ze bedzie jeszcze ku temu okazja:)

      Usuń
  4. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie! Dzisiaj - puree z zielonego groszku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj Arek powinien odpaść a nie Ty !

    OdpowiedzUsuń
  6. Adaś jesteś najlepszy i jeszcze wrócisz do HK , dziś Arek powinien opuścić HK ....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oglądałam dzisiaj HK i myślę, że decyzja szefa była nieuczciwa, to Arek powinien w odpasc. Zdecydowanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się stało i nie ma co płakać :)

      Usuń
  8. Kibicowałam Ci a Ty odpadłeś :( Jak mogłeś to robic ? Ja sie pytam. Pozdrawiam Ewa :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A może jakieś warsztaty kulinarne w Zielonej Górze :-) Z chęcią bym wpadła! Dojść tak daleko w programie Hell's Kitchen to prawdziwy wyczyn, gratuluję serdecznie i oczywiście bardzo życzyłam Ci wygranej :-) Ale na pewno jesteś z siebie dumny, wg. mnie powinieneś :-) Ściskam, Kasia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale milo, dziekuje za wszystkie mile slowa. A warsztaty, czemu nie.. musialy je tylko ktos tam zorganizowac :)

      Usuń
  10. Adam!!! Na twoim miejscu bym się wkurzyla na Łukasza, ze go nie wydal za tego spapranego tatara!!! Uwielbiam twoje komentarze!! Tylko czekałam az cos skomentujesz, bo wiedzialam ze bedzie beka ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KAsiu... wyobraz sobie ze ja o tym tatarze dowiedzialem sie ogladajac odcinek. Nie wiedzialem bo na pewno bym powiedzial.

      Usuń
  11. Adaś proszę pochwal się smaczynymi sosami Pana Kurta Schellera....widziałam, że zapisywałeś składniki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. które? holenderski, berneński, czy pieprzowy itd

      Usuń
    2. Pieprzowy poproszę;)

      Usuń
  12. Jest nadzieja, że doczekam się przepisu na perliczkę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj trudna , ale dam ... przypomnij mi prosze po finale :)

      Usuń