środa, 4 czerwca 2014

Menu Hell`s Kitchen „Kopytka z twarogu/z fiołkami i rokitnikiem“


Już za tydzień wielki finał pierwszej polskiej edycji Hell`s Kitchen. Sylwia, Kasia i Łukasz oto finaliści za których trzymam mocno kciuki. Również i ja wrócę na sam finał. Zatem wszyscy utęsknieni, będą mogli znów oglądać mnie na szklanym ekranie. Niech wygra najlepszy :) A tymczasem deser, który gości Piekielnej Kuchni powalił na kolana, również Krzysztofa Ibisza :) hahaha Oto deser tak piekny w swej prostocie a przy tym zjawiskowo smaczny. Zaskoczcie swoich przyjaciół i znajomych tą harmonią smaków... bo gwarantuję, że wszyscy zasłabną z powodu mistycznych uniesień :)

składniki:
-       -200g twarogu
-       -2 białka
-      - szczypta soli
-       -50g mąki pszennej
-       -2 litry mleka
-       -250ml soku z rokitnika
-       -30ml oleju z pestek dyni
-       -0.5g xantana (zagęszczacz)
-       -100g cukru fiołkowego
-       -listki mięty

przygotowanie:
Wymieszaj twaróg z mąką i szczyptą soli, ubij białka i delikatnie połącz z twarogiem. Zagotuj mleko i nakładaj „kopytka“ z twarogu i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Wymieszaj na gładką masą (ubij blenderem) sok z rokitnika, olej dyniowy i xantanę. Polewaj sosem gorące kopytka, na koniec oprósz wszystko dużą ilością cukru fiołkowego i udekoruj listkami mięty (najlepiej ananasowej).







21 komentarzy:

  1. Sok z rokitnika dla mnie brzmi,jak tajemniczy składnik mikstury hahaha ale kopytka zapowiadają się tak apetycznie,że warto po ten składnik sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... poczarowane jak w Harrym Potterze :)

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają te kopytka z fiołkami i rokietnikiem:)
    http://www.smaczniedudziak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie Adaś! Właśnie na ten przepis czekałam z niecierpliwością. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha zatem już jest :) sorki ze tak pozno ale zdobyc cukier fiołkowy? ciezko... kologram 125zł

      Usuń
  4. A co te kopytka takie zółte, skoro nie ma zółtek tylko same białka?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podkrecilem kolory , zeby ladniej wygladaly :)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają, kiedyś na pewno zrobię. Zapraszam do mnie www.magiccookigtime.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm smacznie to wygląda, tylko skąd wytrzasnąć te wszystkie składniki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rokitnik w zielarskim, cukier fiołkowy na allegro a reszta w każdym sklepie spożywczym :)

      Usuń
  7. To były najlepsze kopytka jakie w życiu jadłam :) !!!! Idealne połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? ale mi miło ... bardzo :) dziękuję :)

      Usuń
  8. uwielbiam kopytka, ale takich jeszcze nie jadłam... chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń