środa, 4 czerwca 2014

Menu Hell`s Kitchen „Kopytka z twarogu/z fiołkami i rokitnikiem“


Już za tydzień wielki finał pierwszej polskiej edycji Hell`s Kitchen. Sylwia, Kasia i Łukasz oto finaliści za których trzymam mocno kciuki. Również i ja wrócę na sam finał. Zatem wszyscy utęsknieni, będą mogli znów oglądać mnie na szklanym ekranie. Niech wygra najlepszy :) A tymczasem deser, który gości Piekielnej Kuchni powalił na kolana, również Krzysztofa Ibisza :) hahaha Oto deser tak piekny w swej prostocie a przy tym zjawiskowo smaczny. Zaskoczcie swoich przyjaciół i znajomych tą harmonią smaków... bo gwarantuję, że wszyscy zasłabną z powodu mistycznych uniesień :)

składniki:
-       -200g twarogu
-       -2 białka
-      - szczypta soli
-       -50g mąki pszennej
-       -2 litry mleka
-       -250ml soku z rokitnika
-       -30ml oleju z pestek dyni
-       -0.5g xantana (zagęszczacz)
-       -100g cukru fiołkowego
-       -listki mięty

przygotowanie:
Wymieszaj twaróg z mąką i szczyptą soli, ubij białka i delikatnie połącz z twarogiem. Zagotuj mleko i nakładaj „kopytka“ z twarogu i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Wymieszaj na gładką masą (ubij blenderem) sok z rokitnika, olej dyniowy i xantanę. Polewaj sosem gorące kopytka, na koniec oprósz wszystko dużą ilością cukru fiołkowego i udekoruj listkami mięty (najlepiej ananasowej).







21 komentarzy:

  1. Sok z rokitnika dla mnie brzmi,jak tajemniczy składnik mikstury hahaha ale kopytka zapowiadają się tak apetycznie,że warto po ten składnik sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają te kopytka z fiołkami i rokietnikiem:)
    http://www.smaczniedudziak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie Adaś! Właśnie na ten przepis czekałam z niecierpliwością. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha zatem już jest :) sorki ze tak pozno ale zdobyc cukier fiołkowy? ciezko... kologram 125zł

      Usuń
  4. A co te kopytka takie zółte, skoro nie ma zółtek tylko same białka?????

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają, kiedyś na pewno zrobię. Zapraszam do mnie www.magiccookigtime.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm smacznie to wygląda, tylko skąd wytrzasnąć te wszystkie składniki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rokitnik w zielarskim, cukier fiołkowy na allegro a reszta w każdym sklepie spożywczym :)

      Usuń
  7. To były najlepsze kopytka jakie w życiu jadłam :) !!!! Idealne połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? ale mi miło ... bardzo :) dziękuję :)

      Usuń
  8. uwielbiam kopytka, ale takich jeszcze nie jadłam... chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń