niedziela, 16 września 2012

"Kaczka królewska nadziewana jabłkami i cynamonem"



„Kaczka królewska nadziewana jabłkami i cynamonem” 



Traumatyczna przygoda z kaczką dobiegła końca. Jak Doktor"G" w prosektorium podczas sekcji zwłok... Cały czas przed oczami miałem , małą żółtą kaczuszkę, którą widziałem ostatnio w naszym opolskim zoo. I choć szkoda mi ciebie moja wyrośnięta kaczuszko, muszę przyznać że smakujesz nadzwyczajnie. Oto mój autorki przepis na kaczkę z cynamonem. Zapraszam na niedzielny obiad :)


składniki:
1 kaczka
2 jabłka
2 ząbki czosnku
majeranek
oliwa
150ml białego wina (polecam Chardonay. Ma delikatnie słodki posmak, mimo że jest winem wytrawnym.)
szklanka wody
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
2 laski cynamonu

przygotowanie:
Majeranek wkładamy do rondla, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 6 minut. Do wywaru dodajemy miód , ocet balsamiczny i wino. Redukujemy do połowy.
Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, a następnie nadziewamy pokrojonymi w ćwiartki i obranymi jabłkami, majerankiem, czosnkiem i cynamonem (całe laski). Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kaczkę układamy w brytfannie piersią do dołu. Pieczemy pół godziny, odlewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy kaczkę i pieczemy jeszcze pół godziny. Ponownie odlewamy tłuszcz, kaczkę smarujemy zrobioną w rondlu glazurą, pieczemy 15 min. Następnie odwracamy kaczkę, tak aby ponownie była ułożona piersią do dołu, smarujemy glazurą z drugiej strony, pieczemy kolejne 15 min.. Potem jeszcze dwa razy odwracamy kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 min. W sumie mięso powinno się piec 2 godziny. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika i odstawiamy na 10 min, zanim pokroimy ja na porcje. Dobra rada: Kaczka smakuje wyśmienicie z knedlami. 




13 komentarzy:

  1. Adasiu, świetne zdjęcia - bardzo i to bardzo mi się podobają. Zresztą przepis również!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki, lece poogladac twojego bloga :)

      Usuń
  3. Spojrzałem na zdjęcie i pomyślałem : "ej ,to nie ten gość z Ugotowanych ? ... chwila ,był też MS... to on!" ,ahah

    Kaczka wygląda wyśmienicie! Jadłbym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Daniel.. kurcze jak milo doswiadczyc posytywnej energii :)

      Usuń
  4. Pychotek musi być- ale z ta doktor G to pojechałeś, hihihi :P
    Pozdrówki
    O.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda , że tak późno się dowiedziałam o planach na niedzielny obiad...a wpadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie .... zaproszenie aktulane na nastepny :)

      Usuń
  6. Wszystkie przepisy wyglądają przepysznie. Chciałabym zaprosić Cię na świąteczny konkurs, który właśnie trwa na moim blogu.
    Na zwycięzcę czeka deska do serów wraz z zestawem noży. Zapraszam i pozdrawiam. Agnieszka
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis i fajne foty. Naprawde Twoje? Dlaczego nazywa sie kaczka po krolewsku? Czyta, ze jest raz ze sliwka, raz z jablkiem. O co w tym kaman, z ta krolewskoscia?

    OdpowiedzUsuń