Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego,
drożdżowego lub francuskiego
ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami),
jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych
potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi
specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych
brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
•
równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
•
najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
•
najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega
rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z
nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są:
Tarta Tatin,
tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna. A dzisiaj przedstawiam
wam jedną z moich ulubionych, tartę mięsno-serową.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 całe jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz cayenne
- ½ kg mielonej szynki
- 2 małe cebule
- kawałek sera dojrzewającego
- kawałek startego parmezanu
- kawałek startego parmezanu
- curry, kurkuma, szczypta imbiru, granulowany
czosnek
- masło
przygotowanie:
(ciasto): Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka, sól,
pieprz, kurkumę, czosnek. Szybko wyrób do uzyskania zwartego ciasta. Zawiń je w
folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Wysmaruj masłem
formę do tarty. Wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz w temp. 180 stopni.
(nadzienie): Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij.
Dodaj mięso i curry, kurkumę, imbir i czosnek, smaż do uzyskania złotego
koloru. Po wystudzeniu mięsa dodaj pokrojony w kostkę ser i wymieszaj.
(sposób podania): Masę mięsno-serową wyłóż na
wcześniej podpieczone ciasto. Roztrzep dwa jajka i śmietanę kremówkę. Wylej na farsz i posyp obficie parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temp. 180 stopni.
Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem i podnieść do temp. 220 stopni.
Fajna tarta:)
OdpowiedzUsuńDzięki Luka :)
UsuńChętnie zobaczyłabym wnętrze tarty.
OdpowiedzUsuńzjedzona:( szkoda ze wczesniej nie wiedziałem...
Usuń