niedziela, 24 lutego 2013

"Tarta z nadzieniem mięsno-serowym"




Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
    równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
    najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
    najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna. A dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich ulubionych, tartę mięsno-serową.


składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz cayenne
- ½ kg mielonej szynki
- 2 małe cebule
- kawałek sera dojrzewającego
- kawałek startego parmezanu
- curry, kurkuma, szczypta imbiru, granulowany czosnek
- masło

przygotowanie:
(ciasto): Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka, sól, pieprz, kurkumę, czosnek. Szybko wyrób do uzyskania zwartego ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Wysmaruj masłem formę do tarty. Wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz w temp. 180 stopni.

(nadzienie): Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj mięso i curry, kurkumę, imbir i czosnek, smaż do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu mięsa dodaj pokrojony w kostkę ser i wymieszaj.

(sposób podania): Masę mięsno-serową wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto. Roztrzep dwa jajka i śmietanę kremówkę. Wylej na farsz i posyp obficie parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temp. 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i podnieść do temp. 220 stopni.


4 komentarze: