środa, 20 lutego 2013

"Creme de petits pois"


„Creme de petits pois“ czyli „Zielona zupa z pancettą i śmietanką“


Na spotkaniu Opolskiej Blogosfery powstał przepis na Miłość. Składa się Ona z następujących składników: wyrozumiałość, zrozumienie, pewność, wędzony łosoś, czekolada, uśmiech, zaufanie, chili, malina, przyjaźń, pożądanie, ogień, czas, namiętny sex, uwodzenie, wytrwałość. Wow... musi smakować :) A co wy o tym myślicie? Poniżej przepis jednego z moich kremów, zaserwowanego podczas spotkania. Zielono mi, bo krem z groszku zwiastuje nadchodzącą wiosnę w mojej kuchni... oczywiście pamiętam o odchudzaniu :) U mnie jak na razie cztery kilogramy mniej, więc nie jest źle. Byle do przodu... Oczywiście kilku rzeczy musiałem wyrzec się na dobre ( pieczywo chrupkie, maca, gotowana marchew, groch, bób fasola, wieprzowina, kaczka, tłuste wędliny, śledzie, łosoś, majonez, banany, smalec, sery żółte itd.),  ale kremowe zupy w bardzo prosty sposób pomagają mi walczyć z moim naprawdę wielkim głodem.

Mam dla was jeszcze jedną wiadomość. Dzisiaj w Urzędzie Miasta Opola, odbyła się konferencja prasowa z udziałem prezydenta miasta, na którą zostałem gościnnie zaproszony jako juror kulinarnego konkursu " Z nutką słodyczy" o którym już niebawem będzie głośno z okazji 50-lecia Opolskiego Festiwalu Piosenki. Relacje będę zdawał na bieżąco a póki co, poniżej krótka notka ze strony www.opole.pl

Świętując jubileusz polskiej piosenki w Opolu, Biuro Promocji i Współpracy Międzynarodowej organizuje konkurs kulinarny pn. "Z nutką słodyczy" skierowany do opolskich cukierników.
Nadrzędną ideą Konkursu jest promowanie miasta Opola podczas Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu z okazji jego 50 – lecia poprzez oryginalny wyrób cukierniczy nawiązujący do opolskich festiwali. 
Ciastko będzie promowane przez 2013 rok jako produkt jubileuszowy stolicy polskiej piosenki. 
Konkurs skierowany jest do cukierników, którzy posiadają w Opolu cukiernię. 
Specjalnie powołane jury  będzie oceniało walory smakowe i wizualne ciastka podczas degustacji. 
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Nagrodą będzie m.in. promowanie ciastka i cukierni podczas różnych imprez w Opolu, bezpłatne stoisko dla cukierni podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego i inne. 
Szczegóły konkursu w Regulaminie. 
Honorowy Patronat: 
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Radio Opole
Izba Rzemieślnicza w Opolu
Patronat Medialny:
Nowa Trybuna Opolska

składniki:
- 250 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 500 ml bulionu drobiowego
- świeży tymianek
- 50 g pancetty (boczku)
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 kula mozzarelli
- sól i pieprz

przygotowanie:
Groszek gotuj w bulionie, gdy zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj. Tak przygotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Udekoruj zrumienioną na patelni pancettą oraz tymiankiem.







1 komentarz: