„Creme de petits pois“ czyli „Zielona
zupa z pancettą i śmietanką“
Na spotkaniu Opolskiej Blogosfery powstał
przepis na Miłość. Składa się Ona z następujących składników: wyrozumiałość,
zrozumienie, pewność, wędzony łosoś, czekolada, uśmiech, zaufanie, chili,
malina, przyjaźń, pożądanie, ogień, czas, namiętny sex, uwodzenie, wytrwałość.
Wow... musi smakować :) A co wy o tym myślicie? Poniżej przepis jednego z moich
kremów, zaserwowanego podczas spotkania. Zielono mi, bo krem z groszku
zwiastuje nadchodzącą wiosnę w mojej kuchni... oczywiście pamiętam o
odchudzaniu :) U mnie jak na razie cztery kilogramy mniej, więc nie jest źle.
Byle do przodu... Oczywiście kilku rzeczy musiałem wyrzec się na dobre (
pieczywo chrupkie, maca, gotowana marchew, groch, bób fasola, wieprzowina,
kaczka, tłuste wędliny, śledzie, łosoś, majonez, banany, smalec, sery żółte
itd.), ale kremowe zupy w bardzo prosty
sposób pomagają mi walczyć z moim naprawdę wielkim głodem.
Mam dla was jeszcze jedną wiadomość. Dzisiaj
w Urzędzie Miasta Opola, odbyła się konferencja prasowa z udziałem prezydenta
miasta, na którą zostałem gościnnie zaproszony jako juror kulinarnego konkursu
" Z nutką słodyczy" o którym już niebawem będzie głośno z okazji
50-lecia Opolskiego Festiwalu Piosenki. Relacje będę zdawał na bieżąco a póki co, poniżej krótka notka ze strony www.opole.pl
Świętując jubileusz polskiej piosenki w Opolu, Biuro Promocji i Współpracy Międzynarodowej organizuje konkurs kulinarny pn. "Z nutką słodyczy" skierowany do opolskich cukierników.
Nadrzędną ideą Konkursu jest promowanie miasta Opola podczas Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu z okazji jego 50 – lecia poprzez oryginalny wyrób cukierniczy nawiązujący do opolskich festiwali.
Ciastko będzie promowane przez 2013 rok jako produkt jubileuszowy stolicy polskiej piosenki.
Konkurs skierowany jest do cukierników, którzy posiadają w Opolu cukiernię.
Specjalnie powołane jury będzie oceniało walory smakowe i wizualne ciastka podczas degustacji.
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Nagrodą będzie m.in. promowanie ciastka i cukierni podczas różnych imprez w Opolu, bezpłatne stoisko dla cukierni podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego i inne.
Szczegóły konkursu w Regulaminie.
Konkurs skierowany jest do cukierników, którzy posiadają w Opolu cukiernię.
Specjalnie powołane jury będzie oceniało walory smakowe i wizualne ciastka podczas degustacji.
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Nagrodą będzie m.in. promowanie ciastka i cukierni podczas różnych imprez w Opolu, bezpłatne stoisko dla cukierni podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego i inne.
Szczegóły konkursu w Regulaminie.
Honorowy Patronat:
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Radio Opole
Izba Rzemieślnicza w Opolu
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Radio Opole
Izba Rzemieślnicza w Opolu
Patronat Medialny:
Nowa Trybuna Opolska
Nowa Trybuna Opolska
składniki:
- 250 g świeżego
lub mrożonego zielonego groszku
- 500 ml bulionu
drobiowego
- świeży
tymianek
- 50 g pancetty
(boczku)
- 4 łyżki
śmietany kremówki
- 1 kula
mozzarelli
- sól i pieprz
przygotowanie:
Groszek gotuj w
bulionie, gdy zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i śmietanę kremówkę.
Całość zmiksuj. Tak przygotowaną zupę dopraw solą i pieprzem. Udekoruj
zrumienioną na patelni pancettą oraz tymiankiem.
Przypominam sobie jej smak :) Rewelacja!!
OdpowiedzUsuń