„Szybki
placek z owocami”
Dzisiaj
na targu znalazłem ostatnie letnie promyki w postaci truskawek. Nie mogłem się opanować,
żeby ich nie kupić i pokazać wam jak w prosty sposób mozna popisać się przed
bliskimi, swoim talentem cukierniczym :) Nie wspomnę o tym, że sam jestem
łasuchem, zatem ¾ placka dla mnie , reszta dla …. zbłąkanego wędrowca. To przepis sprawdzony,
szybki i na każdą okazję.
składniki:
- 3-4 jajka
- 1 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- owoce
- 1 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- owoce
- cukier puder
przygotowanie:
Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Całość wylewamy na blachę (najlepiej średniej wielkości tortownicę).
Wykładamy owoce ( mogą być śliwki, jabłka, wiśnie itp.) Pieczemy ok 50 min w
temp 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że łatwe?
Ech....moje ulubione truskawki...:-), a pomysł na nie prosty i pyszny:-).
OdpowiedzUsuńMasz racje, bo ja również uwielbiam truskawki:)
UsuńTradycyjnie pyszny ;) Tęskni mi się do świeżych truskawek
OdpowiedzUsuńheheh bedzie trzeba na nasze polskie troche poczekac :(
Usuńmmm, wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńI tak samo dobrze smakuje, naprawdę polecam :)Dziekuję za wpis :)
Usuńoch, Babcine ciacho.. mniaam!
OdpowiedzUsuńNie pisałem o tym ale moja babcia tez takie zawsze robiła :) stad ten przepis :)
Usuńschyłek lata z truskawkami w cieście, tak lubię
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, u mnie się już truskawek nie uświadczy. Ale chyba śliwki też się nadadzą, nie? :) Pamiętam, że ucierane ciasto na oleju to był mój pierwszy samodzielny wypiek, więc mam do tego typu ciast sentyment :) A że przy tym są zdrowsze od tych na maśle, bo olej (no przynajmniej rzepakowy, którego używam) ma dużo omega-3 i obniża cholesterol :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Wbrew pozorom olej zdrowszy jest od masła. A śliwki niczym nie ustępują truskawkom. Polecam Madziu jeszcze gruszki :) Dziekuje tez za wpis :)
Usuńwspaniale wygląda, już tęsknie za latem!
OdpowiedzUsuńTo potęsknimy razem :)
UsuńTwój blog powinien mnie zmobilizować do wzięcia się za siebie :)
UsuńNo!! apetyczne te ciastko jak Ty:)! bardzo fajny przepis! uwielbiam nieskomplikowane rzeczy! Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńhehe ja apetyczny? raczej multum smalcu ze mnie by bylo :)Ale dziękuję :)
UsuńJA akurat nie lubuje się w osiłkach bez grama tłuszczu:) ściskam mocno i gorąco pozdrawiam
UsuńFajne. zaraz będę testował :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika. Cudownie prosty przepis i przepyszne, pięknie wyglądające ciacho. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńTo jak następnym razem będziesz to piekł to napisz, chętnie się pisze nawet jako zbłąkany wędrowiec. Mniam!!!!!! A tak swoją droga jajka z cukrem tylko mieszamy czy ubijamy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Dagne
Boże nie wiem gdzie mi się zawieruszył ten komentarz. Przepraszam :) Nie zauważyłem :) Ubijamy :)
Usuńbardzo fajny i prosty przepis, a co by Pan powiedział na mój kopiec kreta z truskawkami?
OdpowiedzUsuńwow... ale ślicznie wygląda. Na pewno spróbuję :)
UsuńPyszne (:
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem zjadłem po prostu cudo
OdpowiedzUsuń