środa, 5 grudnia 2012

„Parfait z konfiturą z czerwonej cebuli”




"Świąteczny pasztet babci Krysi z konfiturą z czerwonej cebuli"


 Pasztet wg przepisu mojej ukochanej babci, przekazywany w rodzinie od pokoleń, przyrządzam kilka razy w roku na różne okazje i absolutnie zawsze robi furorę. Wygrana w "Ugotowanych" to głównie jego zasługa.

składniki: (pasztet)
- 1 pierś z kurczaka,
- 250g karkówki (tłustej) lub łopatki wieprzowej,*
- 100g  tłustego boczku, 250g wątróbki drobiowej,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 duże cebule,
- 1 zwykła bułka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- liść laurowy,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- sól,
- jałowiec,
- majeranek,

składniki: (konfitura)
- 50g masła,
- 4 średnie czerwone cebule (pióra),
- ¼ szklanka cukru,
- ¾ szklanki czerwonego wina,
- ¼ szklanki porto,
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina.
*(połowę karkówki można zastąpić dziczyzną )

przygotowanie: 
Mięso  (bez wątróbki) pokrój w duże kawałki i wraz z pokrojoną cebulą włóż do nagrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duś na wolnym ogniu ok. 50min. Wyjmij mięso, a do pozostawionej cebuli dodaj wątróbkę i duś przez kolejne 15 min. Wyjmij wątróbkę a do cebuli dodaj bułkę. Poczekaj aż zmięknie. Ostudzone mięso ,wątróbkę i bułkę dokładnie przepuść przez maszynką do mięsa. Gotową masę przypraw zmielonymi w młynku przyprawami (po jednej  łyżeczce  gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku). Dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną.  Wymieszaj. Ubij białka, wlej do masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz w nagrzanym piekarniku 35 min w temp.150-180 stopni . Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i poczekaj aż wystygnie.
Na dużej patelni roztop masło. Smaż cebule z cukrem przez ok. 20 min. Wlej wino, porto i ocet, zagotuj. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia ok. 30 min, aż konfitura zgęstnieje. Pokrój pasztet w plastry ok. 2cm i podawaj z ciepłą konfiturą.


17 komentarzy:

  1. I słusznie, że tak postanowiłeś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwone wino ma być słodkie,półsłodkie czy wytrawne ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino wytrawne lub słodkie porto jeśli wolisz słodszą konfiturę. Robiłem z każdą wersją wina i wszystkie sprawdzają się w tym przepisie :)

      Usuń
  3. Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ta konfitura, mmmmm :) pozdrawiamy z opolskiej blogosfery!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy bułka to normalna kajzerka? Świeża, czy czerstwa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daje zwykła świeża bułkę :)

      Usuń
    2. Dziękuje, mięsko na pasztet już się dusi, tylko zrobiłam z podwójnej porcji ;)

      Usuń
  6. To było moje pierwsze podejscie do pasztetu, do tej pory piekłam tylko i wyłącznie ciasta. Jest to próba jak najbardziej udana! Pasztet jest pyszny, aromatyczny, miękki, dobrze doprawiony, bajka! Każdemu mogę polecić ten przepis, a pochwały nie miały końca ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ! Jest pyszny i dziękuję za tą konfiturę, coś innego do pasztetu, bo zawsze u mnie była żurawinka albo chrzan z jajkami. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze ze mogle, pomoc kulinarnie :) pozdrawiam :)

      Usuń