"Świąteczny pasztet babci Krysi z konfiturą z czerwonej cebuli"
Pasztet wg przepisu
mojej ukochanej babci, przekazywany w rodzinie od pokoleń, przyrządzam kilka
razy w roku na różne okazje i absolutnie zawsze robi furorę. Wygrana w "Ugotowanych" to głównie jego zasługa.
składniki: (pasztet)
- 1 pierś z kurczaka,
- 250g karkówki (tłustej) lub łopatki wieprzowej,*
- 100g tłustego
boczku, 250g wątróbki drobiowej,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 duże cebule,
- 1 zwykła bułka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- liść laurowy,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- sól,
- jałowiec,
- majeranek,
składniki: (konfitura)
- 50g masła,
- 4 średnie czerwone cebule (pióra),
- ¼ szklanka cukru,
- ¾ szklanki czerwonego wina,
- ¼ szklanki porto,
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina.
*(połowę karkówki można zastąpić dziczyzną )
przygotowanie:
Mięso (bez wątróbki) pokrój w duże kawałki i wraz z
pokrojoną cebulą włóż do nagrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście
laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duś na wolnym ogniu ok. 50min. Wyjmij
mięso, a do pozostawionej cebuli dodaj wątróbkę i duś przez kolejne 15 min. Wyjmij
wątróbkę a do cebuli dodaj bułkę. Poczekaj aż zmięknie. Ostudzone mięso ,wątróbkę
i bułkę dokładnie przepuść przez maszynką do mięsa. Gotową masę przypraw
zmielonymi w młynku przyprawami (po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela
angielskiego, jałowca i majeranku). Dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Ubij białka, wlej do masy i
ponownie delikatnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz w nagrzanym
piekarniku 35 min w temp.150-180 stopni . Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy
i poczekaj aż wystygnie.
Na dużej patelni roztop
masło. Smaż cebule z cukrem przez ok. 20 min. Wlej wino, porto i ocet, zagotuj.
Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia ok. 30 min, aż konfitura zgęstnieje. Pokrój
pasztet w plastry ok. 2cm i podawaj z ciepłą konfiturą.
I słusznie, że tak postanowiłeś :D
OdpowiedzUsuńCzerwone wino ma być słodkie,półsłodkie czy wytrawne ?:)
OdpowiedzUsuńWino wytrawne lub słodkie porto jeśli wolisz słodszą konfiturę. Robiłem z każdą wersją wina i wszystkie sprawdzają się w tym przepisie :)
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńale ta konfitura, mmmmm :) pozdrawiamy z opolskiej blogosfery!
OdpowiedzUsuńDzieki :) OPOLSKA BLOGOSFERA GÓRA :)
UsuńCzy bułka to normalna kajzerka? Świeża, czy czerstwa ?
OdpowiedzUsuńJa daje zwykła świeża bułkę :)
UsuńDziękuje, mięsko na pasztet już się dusi, tylko zrobiłam z podwójnej porcji ;)
UsuńTo było moje pierwsze podejscie do pasztetu, do tej pory piekłam tylko i wyłącznie ciasta. Jest to próba jak najbardziej udana! Pasztet jest pyszny, aromatyczny, miękki, dobrze doprawiony, bajka! Każdemu mogę polecić ten przepis, a pochwały nie miały końca ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za mile slowa:)
UsuńZrobiłam ! Jest pyszny i dziękuję za tą konfiturę, coś innego do pasztetu, bo zawsze u mnie była żurawinka albo chrzan z jajkami. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze mogle, pomoc kulinarnie :) pozdrawiam :)
Usuńyalova
OdpowiedzUsuńyozgat
elazığ
van
sakarya
DBDZ
whatsapp görüntülü show
OdpowiedzUsuńücretli.show
ZWNT
B0A4C
OdpowiedzUsuń%20 indirim kodu
A594E
OdpowiedzUsuńbedava görüntülü sohbet
Ankara En İyi Sesli Sohbet Uygulamaları
kilis görüntülü sohbet kızlarla
van kadınlarla rastgele sohbet
tunceli canlı sohbet
bitlis görüntülü sohbet siteleri ücretsiz
yozgat sesli sohbet uygulamaları
Antep Yabancı Görüntülü Sohbet Uygulamaları
Urfa Canli Sohbet Bedava