Po długich dniach
deszczowych, dziś wyszło słońce. Aż dziw bierze, że kilka ciepłych promieni
daje tyle radości.. hurraaa…
Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z
kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.
Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i
przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine czyli
francuska tarta z boczkiem (lub pancettą) i porami. Wielkim wyróżnieniem było
dla mnie przygotowanie tego dania, tym bardziej, że mogłem przetestować kilka
rodzajów serów z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej „Mońki”. Pewnie już nie
raz wspominałem wam o tym, że jestem serowym maniakiem. Dlatego taka ilość
serów przyprawiła mnie o zawrót głowy.
Aldamer – 27% tłuszczu (idealny dla osób liczących kalorie),
miał piękny zapach, posiadał moje ulubione dziury a przede wszystkim urzekł
mnie strukturą i charakterystycznym łagodnym,
słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości
orzecha laskowego. Dla ciekawostki powiem, że otwory te powstają w procesie
dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu
też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Można zakupić go w bloku, ale dostępny
jest również w plasterkach :) Nadaje się zarówno do błyskawicznego
przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów,
pizzy czy dań bardziej wyszukanych jak np. wszelkiego rodzaju wytrawnych tart i
znanego wszystkim fondue.
Polecam również ser Gouda i ser Edamski. Najgorzej w moich
badaniach wypadły sery Podlaski i Morski, dla mnie bez smaku, ale jak wiadomo o
gustach się nie rozmawia :) Spółdzielnia mleczarska Mońki jest jedną z
najnowocześniejszych w Polsce. Zapewniam was, że ich produkty, czyli sery typu
szwajcarskiego i holenderskiego, masła, serwatki itp. są najwyższej jakości.
Odsyłam do lektury www.msm-monki.pl
składniki:
- 250g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 125g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 200g boczku (lub
pancetty)
- 2 pory
- 1 duża cebula
- 20g masła
- 4 jajka
- 250g śmietany 30%
- sól i pieprz biały
- starty żółty ser typu
Aldamer
- tarty parmezan (Grana
Padano)
przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia,
1 jajko, sól, 125g masła, wodę zagniatamy w kruche ciasto. Pamiętajcie, że im
krócej wyrabiamy ciasto tym lepiej. Wkładamy je do lodówki na ok. 1 godz. Formę
do tarty smarujemy masłem i wykładamy ją bardzo dokładnie ciastem, pamiętając
aby brzegi były wysokie na ok. 2 cm. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i
podsmażamy na maśle. Dodajemy opłukane i pokrojone drobno pory. Wszystko chwilę
dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto. 4
jajka mieszamy ze śmietaną i wylewamy na ciasto z farszem. Posypujemy obficie
startym serem Aldamer i tartym parmezanem. Pieczemy w temp.190 stopni przez 35
minut. Gotowe…
p.s. tarta Quiche Lorraine dobrze smakuje zarówno w wersji na
ciepło jak i na zimno.
Z przyjemnością i smakiem bym zjadła!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń