poniedziałek, 19 sierpnia 2013

„ KETCHUP domowy ”



Malinowe, bawole serca, koktajlowe. Czerwone, zielone, żółte. Odmiany, kształty i kolory pomidorów można wymieniać od rana do wieczora. Ale po co, skoro można ten czas przeznaczyć na pomidorową wyżerkę?! Czym prędzej więc przepuśćcie atak na soczyste tomaty. Kto mnie zna, ten wie że mam bzika na punkcie ketchupu. Z zamkniętymi oczami rozpoznam jego skład i rodzaj. Zatem wróciwszy po długiej, urlopowej nieobecności, zabieram was do pomidorowych czasów mojego dzieciństwa.



Składniki:
- 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- ½ łyżeczki wędzone papryki w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 110g cukru
- 125g octu z czerwonego wina

przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez gęste sito. W innym rondlu podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 2 minut. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, przetarte pomidory, cukier i ocet. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż ketchup zgęstnieje (ok 30 minut). Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok 10 minut. Bez pasteryzacji ketchup wytrzyma w lodówce około miesiąca. 


6 komentarzy:

  1. domowy ketchup to coś. bez ulepszaczy, poprawiaczy smaku, konserwantów. jadłam kiedyś taki, ale sama nie robiłam. niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Skłamałbym mówiąc ze ten jest najlepszy, ale jest dobry :) Najlepszy jak do tej pory jest dla mnie Włocławek :)

      Usuń
  2. jednego roku też robiłam domowy ketchup. było z tym mnóstwo roboty, ale było warto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy ketchup na pewno jest pyszny, muszę zrobić, dziś zabrałam się za dżem z pomidorów(,kuchnia lidla,) z cukrem i sokiem z cytryny, właśnie się pichci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo... musi być przepyszny. a gdzie przepis mozna znalezc ? :)

      Usuń