wtorek, 3 września 2013

" V Festiwal Opolskich Smaków - relacja "


Od tego się zaczęło :)


V Festiwal Opolskich Smaków przeszedł do historii, ale mam nadzieję, że mieszkańcy Opolszczyzny jeszcze nie raz będą go wspominać, bo my opolscy blogerzy, którzy współorganizowali tą imprezę, z całą pewnością Tak!
Do udziału w tym ogromnym i ambitnym przedsięwzięciu blogerów zaprosił Urząd Miasta Opole i za to serdecznie dziękujemy, bo powierzono nam bardzo ambitne zadanie, ale i zaufano naszym umiejętnościom kulinarnym i organizacyjnym. Mam nadzieję, że to nie ostatni raz gdy Opolska Blogosfera współtworzy tak smaczne imprezy.
Gdy tylko zaproszenie zostało przez nas przyjęte, wpadliśmy w wir przygotowań, planowań, ponagleń i permanentnego uczucia stresu. Tak, to nie pierwsza impreza, w której blogerzy biorą udział, ale pierwsza tak duża (w zeszłym roku opolski rynek odwiedziło około 10 tyś. osób) dlatego czuliśmy na swoich barkach presję i poczucie, że dać "ciała" nie możemy!


Gotowanie z prezydentem...


Marcel i Małgosia (www.delimamma.pl)


Kasia (www.kuchniawopałach.pl) i Karola (www.quchniakaroli.pl)


Justyna (www.bistromama.pl) i Gosia (www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)


Natalia czyli (www.blogczekolady.pl)


Krysia  (www.conaobiad.wordpress.com)


Ja - przygotowywałem dania kuchni rosyjskiej
Delimamma- hiszpańskiej
Bistromama - szwedzkiej
Karola - francuskiej
Kasia - tureckiej
Krysia - litewskiej
Aurora - meksykańskiej
Małgorzata - żydowskiej


Kulebiak zrobiony przez Marcela :) 


Była też Solianka rybna, Strogonow no i bliny, których przepis zamieszczam poniżej, dla tych którzy prosili:

"Rosyjskie bliny z wędzonym łososiem, creme fraiche i szczypiorkiem"


Składniki: 150g mąki gryczanej, 150g mąki pszennej, 20g drożdży, 300ml letniego mleka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 2 jajka, 150g creme fraiche, 400g wędzonego łososia w plastrach, 2 łyżki szczypiorku (posiekanego), olej lub masło do smażenia, szczypta soli.

Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj oba rodzaje mąki. W średnim garnku rozpuść drożdźe w mleku, dodaj rozpuszczone masło, sól i mąkę, dokładnie wymieszaj składniki, przykryj naczynie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20min. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z wyrośnętym ciastem. Rozpuść masło na patelni, nabieraj łyżką małe porcje ciasta i smaź bliny z obu stron po ok. 3 min z każdej strony, aż się zrumienią. Bliny podawaj z łososiem i creme fraiche, posypane szczypiorkiem.



Podsumowując:
- Przygotowano ponad 2500 porcji, które rozeszły się w trzy godziny.
- Zebrano 3 kartony przepisów, które po selekcji mają posłużyć do stworzenia pierwszej tego typu książki kulinarnej, z przepisami mieszkańców województwa opolskiego.
- Każdy z nas spotkał się z ogromną sympatią, uśmiechami ludzi, którzy odwiedzili Festiwal i teraz ta energia niech nas niesie. Mam nadzieję, że w przyszłym roku blogerzy znowu będą karmić mieszkańców pysznościami, dzielić się z nimi swoją pasją i zarażać optymizmem.


Trochę stresu na scenie...



Najwierniejsi fani naszych kulinariów...


Biblioteka i mega pozytywne dziewczyny...


Bez nich nie dalibyśmy sobie rady. Patrycja i Mariusz, czyli ekipa od zadań specjalnych - dzieci.


A to taka mała głodomorrraaa...


Jestem księżniczką...


Kto jada ostatki...



Opolska Blogosfera współorganizowała imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO, czy Miejską Biblioteką Publiczną, ale nasz udział w festiwalu był możliwy także dzięki współpracy z Partnerami „Strefy blogerów”, czyli domEXPO i Dom Bianco Sp. z o.o.


domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum wystawienniczo-handlowe, to nowatorska idea będąca odpowiedzią na dynamiczne przemiany rynku i potrzeby klientów. Skupienie w łączącym tradycję z nowoczesnością eleganckim wnętrzu przedstawicieli branży budowlanej i wnętrzarskiej pozwoli każdemu obejrzeć i wybrać właściwy produkt, oszczędzając czas, korzystając z inspiracji i fachowej porady. Wystawcy prezentują u nas ofertę w specjalnych boksach, showroomach, a cała ekspozycja zintegrowana jest z portalem internetowym, co maksymalnie ułatwia wyszukanie produktu, sprawdzenie go i złożenie zamówienia. domEXPO to również architekci, designerzy i wszyscy specjaliści gotowi doradzić na każdym etapie budowy i aranżacji wymarzonego wnętrza, a każdy produkt powiązany jest z fachową, certyfikowaną przez domEXPO usługą tak, aby odwiedzając jedno miejsce przygotować swój dom pod klucz!


Dom Bianco Sp. z o.o. jest od 1990 roku niezależnym przedsiębiorstwem reprezentującym na polskim rynku wybranych, renomowanych producentów urządzeń AGD do zabudowy Smeg, okapów Faber, a także zlewozmywaków ceramicznych Villeroy&Boch oraz Duravit .

Dzięki urządzeniom doskonałym zarówno pod względem wzornictwa, jak i cech użytkowych, staramy się współtworzyć piękne i praktyczne kuchnie, stanowiące serce każdego domu. Wyjątkowa stylistyka naszych urządzeń daje nieograniczone możliwości realizacji oryginalnych pomysłów.


Firma Smeg od ponad 60 lat oferuje urządzenia zarówno do zabudowy jak i wolnostojące. Gama urządzeń obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni: piekarniki, płyty grzewcze, kuchnie, okapy, chłodziarki, zmywarki, pralki oraz zlewozmywaki i baterie. Dzięki współpracy z architektami światowej sławy, nawet zwykły piekarnik czy płyta grzewcza, przeradza się w prawdziwe dzieło sztuki. Produkty Smeg odzwierciedlają styl "Made in Italy" - połączenie najwyższej jakości materiałów, zaawansowanych technologicznie rozwiązań i niepowtarzalnego wzornictwa.


DO ZOBACZENIA ZA ROK...



8 komentarzy:

  1. kolejnej edycji nie możemy się doczekać ;)
    całe szczęście, że po drodze będą inne imprezy ;)
    pozdrawiamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu , byliśmy przeszczęśliwy ze nas odwiedzilas :) Dziękujemy :) do zobaczenia :)

      Usuń
  2. Jak zwykle w harmidrze focenia nie zdążyłam spróbować wszystkiego, ale Mąż Biegacz Strogonowa i kulebiaka chwalił! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis! Zapisałam i na pewno go wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń