Od tego się zaczęło :)
V Festiwal Opolskich Smaków przeszedł do
historii, ale mam nadzieję, że mieszkańcy Opolszczyzny jeszcze nie raz będą go
wspominać, bo my opolscy blogerzy, którzy współorganizowali tą imprezę, z całą
pewnością Tak!
Do udziału w tym ogromnym i ambitnym
przedsięwzięciu blogerów zaprosił Urząd Miasta Opole i za to serdecznie
dziękujemy, bo powierzono nam bardzo ambitne zadanie, ale i zaufano naszym
umiejętnościom kulinarnym i organizacyjnym. Mam nadzieję, że to nie ostatni raz
gdy Opolska Blogosfera współtworzy tak smaczne imprezy.
Gdy tylko zaproszenie zostało przez nas
przyjęte, wpadliśmy w wir przygotowań, planowań, ponagleń i permanentnego
uczucia stresu. Tak, to nie pierwsza impreza, w której blogerzy biorą udział,
ale pierwsza tak duża (w zeszłym roku opolski rynek odwiedziło około 10 tyś.
osób) dlatego czuliśmy na swoich barkach presję i poczucie, że dać
"ciała" nie możemy!
Gotowanie z prezydentem...
Marcel i Małgosia (www.delimamma.pl)
Kasia (www.kuchniawopałach.pl) i Karola (www.quchniakaroli.pl)
Justyna (www.bistromama.pl) i Gosia (www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)
Natalia czyli (www.blogczekolady.pl)
Krysia (www.conaobiad.wordpress.com)
Ja - przygotowywałem dania kuchni
rosyjskiej
Delimamma- hiszpańskiej
Bistromama - szwedzkiej
Karola - francuskiej
Kasia - tureckiej
Krysia - litewskiej
Aurora - meksykańskiej
Małgorzata - żydowskiej
Kulebiak zrobiony przez Marcela :)
Była też Solianka rybna, Strogonow no i bliny, których przepis zamieszczam poniżej, dla tych którzy prosili:
"Rosyjskie bliny z wędzonym łososiem, creme fraiche i szczypiorkiem"
Składniki: 150g mąki gryczanej, 150g mąki pszennej,
20g drożdży, 300ml letniego mleka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 2 jajka, 150g
creme fraiche, 400g wędzonego łososia w plastrach, 2 łyżki szczypiorku
(posiekanego), olej lub masło do smażenia, szczypta soli.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj oba
rodzaje mąki. W średnim garnku rozpuść drożdźe w mleku, dodaj rozpuszczone
masło, sól i mąkę, dokładnie wymieszaj składniki, przykryj naczynie i odstaw do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20min. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj
z wyrośnętym ciastem. Rozpuść masło na patelni, nabieraj łyżką małe porcje
ciasta i smaź bliny z obu stron po ok. 3 min z każdej strony, aż się
zrumienią. Bliny podawaj z łososiem i creme fraiche, posypane szczypiorkiem.
Podsumowując:
- Przygotowano ponad 2500 porcji, które
rozeszły się w trzy godziny.
- Zebrano 3 kartony przepisów, które po
selekcji mają posłużyć do stworzenia pierwszej tego typu książki kulinarnej, z
przepisami mieszkańców województwa opolskiego.
- Każdy z nas spotkał się z ogromną
sympatią, uśmiechami ludzi, którzy odwiedzili Festiwal i teraz ta energia niech
nas niesie. Mam nadzieję, że w przyszłym roku blogerzy znowu będą karmić
mieszkańców pysznościami, dzielić się z nimi swoją pasją i zarażać optymizmem.
Trochę stresu na scenie...
Najwierniejsi fani naszych kulinariów...
Biblioteka i mega pozytywne dziewczyny...
Bez nich nie dalibyśmy sobie rady. Patrycja i Mariusz, czyli ekipa od zadań specjalnych - dzieci.
A to taka mała głodomorrraaa...
Jestem księżniczką...
Kto jada ostatki...
Opolska Blogosfera współorganizowała
imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO, czy Miejską Biblioteką Publiczną, ale nasz
udział w festiwalu był możliwy także dzięki współpracy z Partnerami „Strefy
blogerów”, czyli domEXPO i Dom Bianco Sp. z o.o.
domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum
wystawienniczo-handlowe, to nowatorska idea będąca odpowiedzią na dynamiczne
przemiany rynku i potrzeby klientów. Skupienie w łączącym tradycję z
nowoczesnością eleganckim wnętrzu przedstawicieli branży budowlanej i
wnętrzarskiej pozwoli każdemu obejrzeć i wybrać właściwy produkt, oszczędzając
czas, korzystając z inspiracji i fachowej porady. Wystawcy prezentują u nas
ofertę w specjalnych boksach, showroomach, a cała ekspozycja zintegrowana jest
z portalem internetowym, co maksymalnie ułatwia wyszukanie produktu,
sprawdzenie go i złożenie zamówienia. domEXPO to również architekci, designerzy
i wszyscy specjaliści gotowi doradzić na każdym etapie budowy i aranżacji
wymarzonego wnętrza, a każdy produkt powiązany jest z fachową, certyfikowaną przez
domEXPO usługą tak, aby odwiedzając jedno miejsce przygotować swój dom pod
klucz!
Dom Bianco Sp. z o.o. jest od 1990 roku
niezależnym przedsiębiorstwem reprezentującym na polskim rynku wybranych,
renomowanych producentów urządzeń AGD do zabudowy Smeg, okapów Faber, a także
zlewozmywaków ceramicznych Villeroy&Boch oraz Duravit .
Dzięki urządzeniom doskonałym zarówno pod
względem wzornictwa, jak i cech użytkowych, staramy się współtworzyć piękne i
praktyczne kuchnie, stanowiące serce każdego domu. Wyjątkowa stylistyka naszych
urządzeń daje nieograniczone możliwości realizacji oryginalnych pomysłów.
Firma Smeg od ponad 60 lat oferuje
urządzenia zarówno do zabudowy jak i wolnostojące. Gama urządzeń obejmuje
kompleksowe wyposażenie kuchni: piekarniki, płyty grzewcze, kuchnie, okapy,
chłodziarki, zmywarki, pralki oraz zlewozmywaki i baterie. Dzięki współpracy z
architektami światowej sławy, nawet zwykły piekarnik czy płyta grzewcza,
przeradza się w prawdziwe dzieło sztuki. Produkty Smeg odzwierciedlają styl
"Made in Italy" - połączenie najwyższej jakości materiałów,
zaawansowanych technologicznie rozwiązań i niepowtarzalnego wzornictwa.
DO ZOBACZENIA ZA ROK...
Ale zaszczyt :D :D :D
OdpowiedzUsuńZaszczyt? Hm... no co ty :)
Usuńkolejnej edycji nie możemy się doczekać ;)
OdpowiedzUsuńcałe szczęście, że po drodze będą inne imprezy ;)
pozdrawiamy ;)
Haniu , byliśmy przeszczęśliwy ze nas odwiedzilas :) Dziękujemy :) do zobaczenia :)
UsuńJak zwykle w harmidrze focenia nie zdążyłam spróbować wszystkiego, ale Mąż Biegacz Strogonowa i kulebiaka chwalił! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzięki za przepis! Zapisałam i na pewno go wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze bedzie smakowac :)
Usuń