Choć pełnia lata już za nami i co niektórzy będą płakać z tego powodu, to przecież jesień nie musi być zła. Przed nami czas jesiennych, kulinarnych wariacji. A skoro mówimy o jesieni, to nie możemy zapomnieć o bajecznych dyniach, słodkich jak miód malinach i jeżynach a do tego cudnie pachnących grzybach. Czy już wam lepiej? Zatem sezon jesienny uważam za otwarty... Dziś przed państwem złociste kurki w najlepszej francuskiej odsłonie :)
składniki:
- 300
g kurek
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 40 g masła
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 1 bułka razowa
- 30 ml oliwy z oliwek
- natka
pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 500ml wywaru
warzywnego
- rozmaryn
- 1 łyżeczka kurkumy
przygotowanie:
Kurki dokładnie umyj pod
bieżącą wodą. Obierz czosnek i cebulę, następnie pokrój drobno. W rondelku
rozgrzej masło. Podduś cebulę z czosnkiem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i kurkumą. Dodaj
grzyby i smaż na mocnym ogniu, aż woda odparuje, a grzyby podsmażą się na
rumiany kolor –dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna. Dolej wywar warzywny i białe wino. Gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dolej
śmietankę. Ponownie przypraw całość do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pokrój bułkę razową na grzanki. Rozgrzej
patelnię z oliwą i podsmaż grzanki na złoty kolor. Zupę zmiksuj przy pomocy
kuchennego blendera. Następnie przelej do talerzy, posyp grzankami i natką
pietruszki.
mniam ;) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUgotuję ci Haniu jak bedziesz miala gorszy dzień:)
UsuńTaki krem to sama rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci BARDZO :)
UsuńMmmm! Tak bardzo chcę!!!
OdpowiedzUsuńchetnie ci ugotuje :) Zapraszam :)
Usuń