wtorek, 10 września 2013

"Francuski krem z kurek"




Choć pełnia lata już za nami i co niektórzy będą płakać z tego powodu, to przecież jesień nie musi być zła. Przed nami czas jesiennych, kulinarnych wariacji. A skoro mówimy o jesieni, to nie możemy zapomnieć o bajecznych dyniach, słodkich jak miód malinach i jeżynach a do tego cudnie pachnących grzybach. Czy już wam lepiej? Zatem sezon jesienny uważam za otwarty... Dziś przed państwem złociste kurki w najlepszej francuskiej odsłonie :)

składniki:
- 300 g kurek
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 40 g masła
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 1 bułka razowa
- 30 ml oliwy z oliwek
-  natka pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 500ml wywaru warzywnego
- rozmaryn
- 1 łyżeczka kurkumy

przygotowanie:
Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Obierz czosnek i cebulę, następnie pokrój drobno. W rondelku rozgrzej masło. Podduś cebulę z czosnkiem, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i kurkumą. Dodaj grzyby i smaż na mocnym ogniu, aż woda odparuje, a grzyby podsmażą się na rumiany kolor –dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna. Dolej wywar warzywny i białe wino. Gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dolej śmietankę. Ponownie przypraw całość do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pokrój bułkę razową na grzanki. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż grzanki na złoty kolor. Zupę zmiksuj przy pomocy kuchennego blendera. Następnie przelej do talerzy, posyp grzankami i natką pietruszki.



6 komentarzy: