Jesiennych szaleństw ciąg dalszy :) Niczym thriller w ostatnim czasie kanał YouTuba obiegł niepokojący film. Ciekawe co o tym myślicie... czy warto brnąć dalej z nowymi wątkami? Sami oceńcie...
Oto królowa polskiej jesieni, jakże w dostojnym i dumnym towarzystwie...
składniki:
- 500 g dyni (użylismy
dyni hokkaido, której nie trzeba obierać)
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki startego,
świeżego imbiru
- ½ łyżeczki świeżej
papryczki Chilli (bez pestek)
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki świeżego
soku z pomarańczy
- 100 g namoczonych
migdałów*
- 100 g jogurtu
naturalnego
- 50 g sera mascarpone
- sól, pieprz
przygotowanie:
Dynię myjemy, usuwamy
pestki, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy
świeży imbir i podsmażamy przez około 20 sekund (ciągle mieszając). Dodajemy dynię,
papryczkę chilli i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu
mieszając. Dodajemy imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby
przykryć dynię. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy
jogurt naturalny, uprzednio namoczone migdały oraz ser mascarpone. Miksujemy do
uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy
na ciepło, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi lub ziarnami dyni.
*Migdały w skórce zalewamy
gorącą wodą i obieramy je po około 15 minutach. Zalewamy je zimną wodą (tak aby
woda je przykrywała) i zostawiamy na noc. tak moczone migdały są łatwiejsze do
strawienia, a substancje odżywcze do przyswojenia.
http://www.delimamma.pl za to że jesteś, dziekuję :)
Ach, te momenty, jaka akcja i ... happy end :D
OdpowiedzUsuńŚniłeś mi się :P
mam nadzieje ze chociaz dobrze sie snilem :) :) :)
UsuńAdaś... I love You!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńja ciebie bardziej :)
UsuńAdaś podeślij mi swój adres email bo nie mam jak Ci wysłać listy ze spotkania w Wawie z Blogerami. kontakt@Deserek.TV
OdpowiedzUsuńjuż dostałem :)
UsuńZupka cudowna, nie wiedziałam że tą dynię można jeść ze skórą, nie wiem czy ryzykować.
OdpowiedzUsuńNo i oczywiście ten świetny blog dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)!!!
Magda.... bardzo dziekuje... a dynia hokaido wymiata :)
UsuńAdasiu zrobiłam,spróbowałam i wiesz co? to jest delicious !!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOby tak dalej:)
Bardzo się cieszę :)
Usuń