„Mus dyniowo-bananowy z
imbirową nutą w tle”
Dyniowe szaleństwo nie daje
mi spokoju. Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Cały
czas niedoceniane i przez wielu niezauważane lub wykorzystywane jedynie do
przygotowania hallowen'owych ozdób. Można z niej przygotować nie tylko zupę,
ale także słodkie ciasto (nawet wspaniały sernik), sałatki, racuchy, naleśniki
z nadzieniem z dyni, pierogi, mięso. Można ją mrozić, zaprawiać, robić musy. Po
prostu jest niezastąpiona ! Dla tych, którzy poszukują produktów mało
kalorycznych i bardzo zdrowych, także nie ma nic lepszego niż dynia. Ma mało
kalorii, bo zaledwie 27 kcal w 100 g miąższu. Zawiera beta-karoten, chroniący
przed wolnymi rodnikami, potas oraz kwas foliowy. Oto moja wariacja na jej
temat…
składniki:
- 50dag dyni
(po obraniu)
- 40dag bananów (po obraniu)
- 1 łyżka świeżego imbiru
- ½ szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- ¼ szklanki wody
przygotowanie:
Obieramy dynię, czyścimy
i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i wlewamy ¼ szklanki
wody. Gotujemy dynię na średnim ogniu (do miękkości) ok 15 minut. Banany
obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Obieramy również imbir i
trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie do garnka z dynią dodajemy
banany, imbir i cukier. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut aż zawartość dokładnie
odparuje. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy mus przekładamy do
słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
A poniżej niespodziewanka... o mnie, o nich i naszych perypetiach... Koniecznie przeczytajcie...
O mniammi, chyba za rzadko jem dynię na słodko :)
OdpowiedzUsuńNo Aurora...... a może dynia z czekoladą? Co ty na to :)
UsuńCiekawa wersja :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj też z cynamonem albo z kokosem, pycha :-)
Malgosia ... a do cynamonu cos jeszcze .....? czy tylko dynia i cynamon :)
UsuńIdealny przepis! Na pewno wypróbuję, szczególnie, że nigdy z dyni niczego nie wyczarowałam :)
OdpowiedzUsuńDakota :) do naleśników bajka..... :)
OdpowiedzUsuńNice post thank you Will
OdpowiedzUsuń