środa, 25 września 2013

„Mus dyniowo-bananowy z imbirową nutą w tle”


„Mus dyniowo-bananowy z imbirową nutą w tle”


Dyniowe szaleństwo nie daje mi spokoju. Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Cały czas niedoceniane i przez wielu niezauważane lub wykorzystywane jedynie do przygotowania hallowen'owych ozdób. Można z niej przygotować nie tylko zupę, ale także słodkie ciasto (nawet wspaniały sernik), sałatki, racuchy, naleśniki z nadzieniem z dyni, pierogi, mięso. Można ją mrozić, zaprawiać, robić musy. Po prostu jest niezastąpiona ! Dla tych, którzy poszukują produktów mało kalorycznych i bardzo zdrowych, także nie ma nic lepszego niż dynia. Ma mało kalorii, bo zaledwie 27 kcal w 100 g miąższu. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, potas oraz kwas foliowy. Oto moja wariacja na jej temat…

składniki:
- 50dag dyni (po obraniu)
- 40dag bananów (po obraniu)
- 1 łyżka świeżego imbiru
- ½ szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- ¼ szklanki wody

przygotowanie:
Obieramy dynię, czyścimy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i wlewamy ¼ szklanki wody. Gotujemy dynię na średnim ogniu (do miękkości) ok 15 minut. Banany obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Obieramy również imbir i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie do garnka z dynią dodajemy banany, imbir i cukier. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut aż zawartość dokładnie odparuje. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy mus przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. 


A poniżej niespodziewanka... o mnie, o nich i naszych perypetiach... Koniecznie przeczytajcie...





7 komentarzy:

  1. O mniammi, chyba za rzadko jem dynię na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Aurora...... a może dynia z czekoladą? Co ty na to :)

      Usuń
  2. Ciekawa wersja :-)
    Spróbuj też z cynamonem albo z kokosem, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosia ... a do cynamonu cos jeszcze .....? czy tylko dynia i cynamon :)

      Usuń
  3. Idealny przepis! Na pewno wypróbuję, szczególnie, że nigdy z dyni niczego nie wyczarowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dakota :) do naleśników bajka..... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nice post thank you Will

    OdpowiedzUsuń