środa, 2 października 2013

"Czekoladowe brownie z orzechami, sosem toffee z Kahluą i gałką lodów pistacjowych"




Brownie na przyjęcie − rozpływające się w ustach, ciągnące i ciężkie. Razem z lodami i sosem toffe tworzą cudowne trio.

składniki:
 225g ciemnej czekolady 70%
- 225g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200g cukru
- 3 roztrzepane jajka
- 150g mielonych migdałów
- 100g posiekanych orzechów włoskich

przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170 C. Rozpuść w rondlu na małym ogniu czekoladę razem z masłem. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, wymieszaj całość i odstaw na bok do przestygnięcia. Następnie dodaj roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Gotową masę wylej do foremki. Ciasto piecz przez 25−30 minut. Gotowy wypiek podawaj z lodami np. pistacjowymi i sosem toffee.

(Sos toffee z Kahluą)

składniki:
- śmietanka kremówka: 1 szklanka
- miód: 0.25 szklanki
- masło: 0.25 szklanki
- cukier brązowy: 0.25 szklanki
- 30ml Kahlua ( meksykański likier kawowy)
przygotowanie:
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy śmietanki, dodajemy masło i miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy likier kawowy i gotujemy jeszcze około 15 minut co jakiś czas mieszając aż masa zmniejszy swoją objętość o połowę. Po ostygnięciu masa jeszcze zgęstnieje. 

4 komentarze: