Brownie na przyjęcie − rozpływające się w ustach, ciągnące i
ciężkie. Razem z lodami i sosem toffe tworzą cudowne trio.
składniki:
- 225g
ciemnej czekolady 70%
- 225g
masła
- 2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200g
cukru
- 3
roztrzepane jajka
- 150g
mielonych migdałów
- 100g
posiekanych orzechów włoskich
przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170
C. Rozpuść w rondlu na małym ogniu czekoladę razem z masłem. Zdejmij rondel z ognia,
dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, wymieszaj całość i odstaw na bok do
przestygnięcia. Następnie dodaj roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane
orzechy włoskie. Gotową masę wylej do foremki. Ciasto piecz przez 25−30 minut.
Gotowy wypiek podawaj z lodami np. pistacjowymi i sosem toffee.
(Sos
toffee z Kahluą)
składniki:
- śmietanka kremówka: 1 szklanka
- miód: 0.25 szklanki
- masło: 0.25 szklanki
- cukier brązowy: 0.25 szklanki
- 30ml Kahlua ( meksykański likier kawowy)
przygotowanie:
Do garnka wsypujemy
cukier i dolewamy śmietanki, dodajemy masło i miód. Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Mieszamy cały czas aż do
rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy likier kawowy i gotujemy
jeszcze około 15 minut co jakiś czas mieszając aż masa zmniejszy swoją
objętość o połowę. Po ostygnięciu masa jeszcze zgęstnieje.
To kiedy znowu przyjęcie u Ciebie? :))
OdpowiedzUsuńAURORA .. TO BROWNIE BYŁO Z MYŚLĄ O TOBIE :)
OdpowiedzUsuńOrzechy w czekoladowym brownie ... uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie desery
OdpowiedzUsuń