A to kawałek Żarłostacji, której druga edycja odbyła się w minioną niedzielę. Prosiliście o przepis na krem z soczewicy. Cieszę się, że tak bardzo wam smakował, dlatego z wielką radością podzielę się z nim tutaj. A już na dniach, pełna relacja z "Taka sytuacja-Żarłostacja" :)
składniki:
- 300g czerwonej soczewicy
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 100ml mleczka kokosowego
- 1 papryczka chili
- 1.5 litra bulionu
drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy
masło. Wrzucamy roztarte czosnek, imbir i chili. Wszystko przesmażamy.
Następnie zalewamy wywarem i wsypujemy soczewicę. Dodajemy kolendrę a takže sól
i pieprz do smaku. Miksujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe.
krem z każdej soczewicy jest świetny!
OdpowiedzUsuńDzieki PIOTEJ :)
UsuńMi by pewnie smakował, gdybym się dorwała do tego gara :P
OdpowiedzUsuńNo wlasnie Aurorko moja, jak to mozliwe ze razem czegos na Żarłostacji nie wchramalalismy :)
Usuń