środa, 9 października 2013

„Krem z czerwonej soczewicy“


 A to kawałek Żarłostacji, której druga edycja odbyła się w minioną niedzielę. Prosiliście o przepis na krem z soczewicy. Cieszę się, że tak bardzo wam smakował, dlatego z wielką radością  podzielę się z nim tutaj.  A już na dniach, pełna relacja z "Taka sytuacja-Żarłostacja" :)


składniki:
- 300g czerwonej soczewicy
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 100ml mleczka kokosowego
- 1 papryczka chili
- 1.5 litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz

przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy roztarte czosnek, imbir i chili. Wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem i wsypujemy soczewicę. Dodajemy kolendrę a takže sól i pieprz do smaku. Miksujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. 





4 komentarze:

  1. krem z każdej soczewicy jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi by pewnie smakował, gdybym się dorwała do tego gara :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie Aurorko moja, jak to mozliwe ze razem czegos na Żarłostacji nie wchramalalismy :)

      Usuń