wtorek, 17 września 2013

"Dyniowy krem z imbirem i pomarańczą"




Jesiennych szaleństw ciąg dalszy :) Niczym thriller w ostatnim czasie kanał YouTuba obiegł niepokojący film. Ciekawe co o tym myślicie... czy warto brnąć dalej z nowymi wątkami? Sami oceńcie...


Oto królowa polskiej jesieni, jakże w dostojnym i dumnym towarzystwie...


składniki:
- 500 g dyni (użylismy dyni hokkaido, której nie trzeba obierać)
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru
- ½ łyżeczki świeżej papryczki Chilli (bez pestek)
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 100 g namoczonych migdałów*
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g sera mascarpone
- sól, pieprz

przygotowanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy przez około 20 sekund (ciągle mieszając). Dodajemy dynię, papryczkę chilli i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut.  Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, uprzednio namoczone migdały oraz ser mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy na ciepło, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi lub ziarnami dyni.

*Migdały w skórce zalewamy gorącą wodą i obieramy je po około 15 minutach. Zalewamy je zimną wodą (tak aby woda je przykrywała) i zostawiamy na noc. tak moczone migdały są łatwiejsze do strawienia, a substancje odżywcze do przyswojenia. 


http://www.delimamma.pl za to że jesteś, dziekuję :) 

10 komentarzy:

  1. Ach, te momenty, jaka akcja i ... happy end :D

    Śniłeś mi się :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje ze chociaz dobrze sie snilem :) :) :)

      Usuń
  2. Adaś... I love You!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Adaś podeślij mi swój adres email bo nie mam jak Ci wysłać listy ze spotkania w Wawie z Blogerami. kontakt@Deserek.TV

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka cudowna, nie wiedziałam że tą dynię można jeść ze skórą, nie wiem czy ryzykować.
    No i oczywiście ten świetny blog dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda.... bardzo dziekuje... a dynia hokaido wymiata :)

      Usuń
  5. Adasiu zrobiłam,spróbowałam i wiesz co? to jest delicious !!!!!!!!!!!!!!!!
    Oby tak dalej:)

    OdpowiedzUsuń