Po przygodzie życia na Zanzibarze, przyszedł moment na wspomnienia. Ta mała kolebka kulturowosci nauczyła mnie postrzegania smaków jako sztuki łączenia stylów w jedno arcydzieło. Cynamon, kardamon, goździki, kolendra, gałka muszkatałowa i wanilia. Zabieram was na wyspę pachnąca miksturą korzennych przypraw, zapachem kwiatów, kory, liści, świeżych owoców, lasu, słońca i morza. Tam traci się poczucie czasu i rzeczywistości.
"Zupa-krem z kurczakiem i migdałami"
składniki:
75g niesolonego masła
1 średniej wielkości por
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
75g zmielonych migdałów
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
1 posiekane świeże zielone chili
1 średniej wielkości marchew w plastrach
50g zielonego groszku (mrożonego)
120g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
450ml wody
250ml chudej śmietany
przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Por z imbirem podsmażamy w wysokiej temperaturze, aż zmięknie. Zmniejszamy płomień i dodajemy zmielone migdały, sól, pieprz, chili, marchew, groszek oraz kurczaka. Mieszamy i smażymy około 10 min, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy 2 minuty. Dolewamy wodę i miksujemy 30 sekund. Przelewamy zupę z powrotem do rondla . Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i mieszamy powoli ze śmietaną. Gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Zupę podajemy przybraną pozostałą kolendrą.
Witam serdecznie. Trafiłam do Ciebie od Basi z Kulinarnej Mekki i już mi się podoba :) A zupa... poezja! Najlepszego.
OdpowiedzUsuń