„Marynowana dynia z imbirem i chilli”
Jesień za oknem, prawie północ....a ja spać nie mogę :) Pomysł
wariacji na temat dyni, był tak silny, że natychmiast musiałem wskoczyć
do kuchni i szybko dla Was coś wyczarować. Wiem, wiem... powinienem
podzielić się z wami tym zapachem i smakiem, ale niewiele już zostało
tego dobrego, wiec pozwólcie, że tym razem podzielę się z Wami tylko przepisem, ale pamiętajcie... ta dynia uzależnia!
składniki:
- 800g dyni
- 100ml wody
- 150ml octu jabłkowego
- 150ml cukru
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3cm imbiru
- 1cm papryczki chilli
- 1 łyżeczka soli
przygotowanie:
Obierz dynię i usuń z niej nasiona, a następnie pokrój
ją w dużą kostkę. Zagotuj wodę z octem jabłkowym, cukrem, ziarnami czarnego
pieprzu, solą i imbirem. Do zalewy dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj przez
minutę. Następnie zdejmij z ognia i zostaw na noc do zaciągnięcia. Pokrój
chilli na cienkie plastry i wymieszaj je z kawałkami dyni. Zamknięte słoiki przechowuj
w chłodzie.
Dobra rada: Jeśli chcesz wydłużyć przydatność swojej dyni, po prostu ją zapasteryzuj . Dla
uszlachetnienia smaku, polecam dodanie jednej laski cynamonu .
Boskie :D
OdpowiedzUsuńDociekliwie zapytam, skąd się wzięła nazwa bloga? :D Jest świetna i skąd te nożyczki? Zazwyczaj w zestawie jest nóż widelec łyżka! :D :D Pozdrawiam!
Dzieki anonimowy... skad nozyczki? jestem fryzjerem :) ja tez pozdrawiam .
Usuńmoja Babcia robi taką, ale zamiast imbiru i chili dodaje korzennych przypraw ;]
OdpowiedzUsuńooo... musze spróbowac. hmm....czemu Karmel-itka? jestes w zakonie? Pytam bo ja przez 3 lata bylem w seminarium duchownym. :) Lece teraz do pracy ale obiecuje , ze pozniej pozwiedzam twojego bloga by zaczerpnac troche inspiracji kulinarnych.
UsuńPrzepis zachowuję do wykorzystania. Od dawna marzy mi się marynowana dynia. :-)
OdpowiedzUsuńTeż marynuję dynię, potem ją wykorzystuję do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuńBylem Brenia na twoim blogu i polubilem :) zazdroszcze ci tych fotek. Sa takie naturalne :)
UsuńNie gotujemy drugi raz zaprawy przed zalaniem?
OdpowiedzUsuńNie i właśnie dlatego trzeba pózniej zapasteryzowac jeśli chcemy wydłużyć przydatność :) ale spróbuj , sam jestem ciekawy, bo ja znam taki przepis od mojej babci
Usuńteżrobiłam ostatnio nieco podobną, z chęcią wypróbuję Twój przepis gdyż ten, który miałam, nie dokońca mnie zadowala.
OdpowiedzUsuńCukinia w tej zalewie też jest pycha :-)
OdpowiedzUsuńtylko 100ml wody ? To ma byc w zalewie czy na sucho ?
OdpowiedzUsuńNo ale przeciez procz wody w przepisie są też inne płyny :) Wszystko się zgadza :)
UsuńDiyarbakır
OdpowiedzUsuńKırklareli
Kastamonu
Siirt
Diyarbakır
TJZİİ
Eskişehir
OdpowiedzUsuńDenizli
Malatya
Diyarbakır
Kocaeli
0EZ858
Diyarbakır
OdpowiedzUsuńKırklareli
Kastamonu
Siirt
Diyarbakır
TBX7TE
Çorum Lojistik
OdpowiedzUsuńKaraman Lojistik
Gümüşhane Lojistik
Denizli Lojistik
Artvin Lojistik
FQV2GR
sakarya evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńosmaniye evden eve nakliyat
aksaray evden eve nakliyat
çanakkale evden eve nakliyat
zonguldak evden eve nakliyat
Q6M
AAE5F
OdpowiedzUsuńNevşehir Parça Eşya Taşıma
Bayburt Lojistik
Kastamonu Lojistik
Maraş Evden Eve Nakliyat
Tokat Lojistik
20B78
OdpowiedzUsuńYoutube Abone Hilesi
Binance Borsası Güvenilir mi
Youtube İzlenme Hilesi
Threads İzlenme Satın Al
Binance Referans Kodu
Facebook Beğeni Satın Al
Dxy Coin Hangi Borsada
Mefa Coin Hangi Borsada
Referans Kimliği Nedir
3193B
OdpowiedzUsuńsushi
poocoin
yearn
ledger desktop
looksrare
satoshi
onekey
ledger wallet
dextools
hbfgjhnfgytjhnygjg
OdpowiedzUsuńشركة مكافحة حشرات بالهفوف
AD7E918CF7
OdpowiedzUsuńinstagram bot takipçi