"Rustykalna tarta z jabłkami, muśnięta cynamonem"
Tak jak obiecałem, dzisiaj dwa przepisy... Jako druga prosta, szybka i smaczna, czyli "Rustykalna tarta" nie tylko dla łasuchów.
składniki:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka zimnej wody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jabłka (obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek
na 6 plasterków)
cynamon
250 ml słodkiej śmietany 30% (w ostateczności 18%)
4 jajka
przygotowanie:
Mąkę mieszamy z 1 łyżką cukru, proszkiem i solą, dodajemy masło, 1 łyżkę wody i wszystko łączymy
delikatnie wyrabiając. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy w
lodówce przez godzinę czasu. Jabłka posypujemy cynamonem ,1 łyżką cukru i
delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt krążka o
średnicy około 30 cm i przenosimy na dużą płaską blachę do wypiekania tart.
Pamiętaj o uformowaniu boków na wysokość ok. 2 cm (można użyć normalnej blachy,
wtedy boki ciasta należy zawinąć do środka). Wykładamy jabłka, układając plasterek przy plasterku,
zalewamy masą , czyli ubitymi jajkami ze śmietaną. Posypujemy resztą cynamonu i
odrobiną cukru ( zawinięte brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem).
Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a
ciasto złotawe. „Voila” i gotowe ….
jablka i cynamon, mniam :)
OdpowiedzUsuńMagda ja kocham ten duet tak jak ty :)
UsuńMmm ,wszystko równe i z pewnością pyszne! Super! :D
OdpowiedzUsuńDzięki Daniel :)
UsuńTo musi być pyszne :) Hm... wszystkie składniki mam więc zaraz biorę się za robotę :)
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę należy ubić na sztywno i połączyć z jajkami? Czy to ma być płynne?
OdpowiedzUsuń