niedziela, 23 września 2012

"Rustykalna tarta z jabłkami, muśnięta cynamonem"

"Rustykalna tarta z jabłkami, muśnięta cynamonem"


 Tak jak obiecałem, dzisiaj dwa przepisy... Jako druga prosta, szybka i smaczna, czyli "Rustykalna tarta" nie tylko dla łasuchów.

składniki:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka zimnej wody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jabłka (obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków)
cynamon
250 ml słodkiej śmietany 30% (w ostateczności 18%)
4 jajka

przygotowanie:
Mąkę mieszamy z 1 łyżką cukru, proszkiem i solą, dodajemy  masło, 1 łyżkę wody i wszystko łączymy delikatnie wyrabiając. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę czasu. Jabłka posypujemy cynamonem ,1 łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt krążka o średnicy około 30 cm i przenosimy na dużą płaską blachę do wypiekania tart. Pamiętaj o uformowaniu boków na wysokość ok. 2 cm (można użyć normalnej blachy, wtedy boki ciasta należy zawinąć do środka). Wykładamy  jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalewamy masą , czyli ubitymi jajkami ze śmietaną. Posypujemy resztą cynamonu i odrobiną cukru ( zawinięte brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem).
Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto złotawe. „Voila” i gotowe ….




6 komentarzy:

  1. Mmm ,wszystko równe i z pewnością pyszne! Super! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :) Hm... wszystkie składniki mam więc zaraz biorę się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy śmietanę należy ubić na sztywno i połączyć z jajkami? Czy to ma być płynne?

    OdpowiedzUsuń