„Barszcz
Wigilijny”
Mam
nadzieję, że wybaczycie mi chwilową, blogową niedyspozycyjność. Niestety zawód
fryzjera w tym magicznym okresie świątecznym wymaga wielu poświęceń i wielu
godzin pracy w salonie. Każda z kobiet pragnie być piękna w tym czasie, a każda
z nich jest przecież inna i wyjątkowa. Po powrocie do domu w późnych godzinach wieczornych
myślę już tylko o spaniu… Rozmawiając jednak
z klientkami podczas pracy, dowiedziałem się, że przyrządzenie tak prostego
dania wigilijnego, jak tradycyjny barszcz czerwony, może być nie lada wyzwaniem.
Bo co to znaczy tradycyjny, dobry,
domowy, bez chemii i konserwantów? Poniżej znajdziecie odpowiedź… oto dobry,
sprawdzony od pokoleń barszcz wigilijny czerwony :)
składniki:
- 1 kg buraków (obranych i startych ma średniej
tarce)
- 2 jabłka ze skórką (pokrojone na ćwiartki i
pozbawione gniazd nasiennych)
- 1 włoszczyzna
- woda
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 2 łyżki octu
- 2 goździki
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 150-200ml soku z czarnej porzeczki
- sól
- pieprz
przygotowanie:
Przygotowujemy duży
garnek o pojemności około 4 litrów. Wkładamy do niego buraki, jabłka, włoszczyznę
(obraną, ale nie pokrojoną) i zalewamy wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i
gotujemy tak długo aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie. Wyłączamy
gaz. Dodajemy roztarty w palcach majeranek i zostawiamy zupę na noc. Następnego
dnia przelewamy barszcz przez sito, lekko podgrzewamy, doprawiamy sokiem z
czarnej porzeczki, solą i pieprzem i ewentualnie odrobiną majeranku.
majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz