środa, 19 grudnia 2012

"Barszcz Wigilijny"



„Barszcz Wigilijny”


Mam nadzieję, że wybaczycie mi chwilową, blogową niedyspozycyjność. Niestety zawód fryzjera w tym magicznym okresie świątecznym wymaga wielu poświęceń i wielu godzin pracy w salonie. Każda z kobiet pragnie być piękna w tym czasie, a każda z nich jest przecież inna i wyjątkowa. Po powrocie do domu w późnych godzinach wieczornych myślę już tylko o spaniu…  Rozmawiając jednak z klientkami podczas pracy, dowiedziałem się, że przyrządzenie tak prostego dania wigilijnego, jak tradycyjny barszcz czerwony, może być nie lada wyzwaniem.  Bo co to znaczy tradycyjny, dobry, domowy, bez chemii i konserwantów? Poniżej znajdziecie odpowiedź… oto dobry, sprawdzony od pokoleń barszcz wigilijny czerwony :)

składniki:
- 1 kg buraków (obranych i startych ma średniej tarce)
- 2 jabłka ze skórką (pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych)
- 1 włoszczyzna
- woda
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 2 łyżki octu
- 2 goździki
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 150-200ml soku z czarnej porzeczki
- sól
- pieprz

przygotowanie:
Przygotowujemy duży garnek o pojemności około 4 litrów. Wkładamy do niego buraki, jabłka, włoszczyznę (obraną, ale nie pokrojoną) i zalewamy wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodajemy ziele angielskie, liść  laurowy, pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie. Wyłączamy gaz. Dodajemy roztarty w palcach majeranek i zostawiamy zupę na noc. Następnego dnia przelewamy barszcz przez sito, lekko podgrzewamy, doprawiamy sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem i ewentualnie odrobiną majeranku.







majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz