piątek, 4 stycznia 2013

„Filet sarny pieczony w cieście, podawany z cebulową konfiturą i kurkowym sosem”


„Filet sarny pieczony w cieście, podawany z cebulową konfiturą i kurkowym sosem”


Po szaleńczym okresie świątecznym i noworocznym w salonie fryzjerskim, przyszedł czas na oddanie się pasji gotowania. Mam nadzieję, że ten rok rozwinie mnie kulinarnie, podniesie kunszt smaków i będzie sukcesem w pełnym tego słowa znaczeniu. Sobie i Wam, życzę magicznych momentów w Nowym Roku 2013 :)


składniki:
- 300g filet z sarny
- 1 szt gotowego ciasta francuskiego
- 2 jajka
- masło klarowane
- opakowanie kurek mrożonych
- 300ml śmietany 36%
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa z oliwek
składniki: (konfitura)
- 25g masła,
- 2 średnie czerwone cebule (pióra),
- 1/8 szklanki cukru brązowego,
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- 1/8 szklanki porto,
- 1/8 szklanki octu z czerwonego wina,
- 1 łyżka miodu

Przygotowanie:        
Filet z sarny pokrój na duże, równe kawałki (tak jak schabowe ) i zamarynuj w tymianku, soli, pieprzu i oliwie. Następnie obsmaż sarnę na patelni grillowej i maśle klarowanym przez ok 1,5 min z każdej ze stron (pamiętajmy, aby patelnia była bardzo mocno nagrzana). Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na duże kwadraty a brzegi każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdy z kawałków  ciasta, połóż małą ilość konfitury z czerwonej cebuli a następnie sarnę. Teraz przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, dociskając dokładnie krawędzie, aby uszczelnić dobrze brzegi. Tak powstałe „poduszki”, smarujemy resztą jajka. Wyłóż na blachę przykrytą pergaminem pergaminem i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 min w temp.200 stopni.
(kurki w sosie)
Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w pióra szalotkę i drobno pokrojony czosnek.  Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wcześniej zblanszowane kurki, najlepiej świeże, ale w okresie zimowym mrożone też są niczego sobie :) Po usmażeniu kurek, dodaj śmietanę i garść świeżo pokrojonej pietruszki. Gdy sos zgęstnieje, odstaw z kuchenki.
(konfitura)
Na dużej patelni roztop masło. Podsmaż cebule z cukrem i miodem przez ok. 20 min. Wlej wino, porto i ocet. Zagotuj. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia ok. 30 min, aż konfitura zgęstnieje.




1 komentarz:

  1. adasiu, wygląda po prostu przepysznie!!! cudo.
    tobie również cudownych chwil w 13tce! ta będzie na pewno szczęśliwa. musi być!!! xxxxx, basia.

    OdpowiedzUsuń