poniedziałek, 7 stycznia 2013

"Francuska zupa cebulowa"


„Francuska zupa cebulowa“



Na WIKIPEDIA znalazłem bardzo skomplikowane określenie głównego składnika naszego dzisiejszego dania: “Roślina cebulowa - roślina wytwarzająca przekształcony pęd podziemny w organ spichrzowy i przetrwalnikowy – cebulę. Wyróżnia się cebule pojedyncze i tworzące ząbki.”
 I po co tak komplikować? My tego robić nie będziemy :) Oto pyszna, łatwa w przyrządzeniu i smakująca każdemu, zupa cebulowa w/g oryginalnej francuskiej receptury.
 Bon Appetit !

składniki:
- 0,5 kg cebuli
- 45 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 litr bulionu wołowego
- 200ml białego wina
- ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- tarty ser Gruyere

przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu 45g masła i łyżkę oliwy . Wsypujemy cebulę pokrojoną w pióra i smażymy 4-5 minut, aż się zeszkli. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru. Odkrywamy, posypujemy łyżką cukru i ½ łyżeczki soli. Zwiększamy ogień do średniego i smażymy wszystko jeszcze przez 30minut, często mieszając, aż cebula zrumieni się na kolor złoto-brązowy. Zrumienioną cebulę posypujemy jedną łyżką mąki i smażymy aż mąka się zrumieni. Nie przerywając mieszania, wlewamy wolno 1 litr bulionu wołowego. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy 200ml białego wina, wsypujemy ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 30min aż cebula zacznie się rozpadać.

wariant I
Rozlewamy zupę do większych kokilek, posypujemy serem Gruyere, dodajemy grzanki własnej roboty ( kawałki chleba przyrumieniamy na patelni z dodatkiem oliwiy dodając wyciśnięty ząbek czosnku) i wszystko zapiekamy w temp. 230 stopni przez 15 minut.

wariant II
Zupę wlewamy do wcześniej wydrążonego chleba , posupujemy obficie startym serem Gruyere i od razu podajemy na stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz