„Francuska zupa cebulowa“
Na WIKIPEDIA znalazłem bardzo skomplikowane
określenie głównego składnika naszego dzisiejszego dania: “Roślina cebulowa -
roślina wytwarzająca przekształcony pęd podziemny w organ spichrzowy i
przetrwalnikowy – cebulę. Wyróżnia się cebule pojedyncze i tworzące ząbki.”
I po co
tak komplikować? My tego robić nie będziemy :) Oto pyszna, łatwa w
przyrządzeniu i smakująca każdemu, zupa cebulowa w/g oryginalnej francuskiej
receptury.
Bon
Appetit !
składniki:
- 0,5 kg cebuli
- 45 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 litr bulionu wołowego
- 200ml białego wina
- ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- tarty ser Gruyere
przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu 45g
masła i łyżkę oliwy . Wsypujemy cebulę pokrojoną w pióra i smażymy 4-5 minut,
aż się zeszkli. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut, aż
nabierze lekko złotego koloru. Odkrywamy, posypujemy łyżką cukru i ½ łyżeczki
soli. Zwiększamy ogień do średniego i smażymy wszystko jeszcze przez 30minut,
często mieszając, aż cebula zrumieni się na kolor złoto-brązowy. Zrumienioną
cebulę posypujemy jedną łyżką mąki i smażymy aż mąka się zrumieni. Nie
przerywając mieszania, wlewamy wolno 1 litr bulionu wołowego. Zwiększamy ogień
i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy 200ml białego wina, wsypujemy ½ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy
ok 30min aż cebula zacznie się rozpadać.
wariant I
Rozlewamy zupę do większych kokilek, posypujemy
serem Gruyere, dodajemy grzanki własnej roboty ( kawałki chleba przyrumieniamy
na patelni z dodatkiem oliwiy dodając wyciśnięty ząbek czosnku) i wszystko
zapiekamy w temp. 230 stopni przez 15 minut.
wariant II
Zupę wlewamy do wcześniej wydrążonego chleba ,
posupujemy obficie startym serem Gruyere i od razu podajemy na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz