sobota, 12 stycznia 2013

"Chili con carne"


„CHILI CON CARNE”


Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska. Jej nazwa oznacza „paprykę z mięsem”. Im dłużej się je gotuje, tym jest lepsze. Chili można podawać w tortilli, ze świeżymi ziołami i posiekaną czerwoną cebulą. Wybornie smakuje też z ryżem albo świeżym chlebem.
Que aproveche !

składniki:
- 500g chudej wołowiny (mielonej)
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- oregano, tymianek
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 250ml soku pomidorowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy

przygotowanie:
Rozetrzyj czosnek z solą, pieprzem, goździkami, kminkiem i chili. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż na niej czosnek z przyprawami, dodaj cebulę a po chwili również paprykę. Dołóż wołowinę i podsmaż ją aż się zarumieni. Następnie dodaj odcedzoną fasolę, pomidory z puszki, sok pomidorowy i przecier. Mieszaj i podgrzewaj aż zacznie wrzeć. Teraz dopraw tymiankiem i oregano. Zmniejsz gaz do małego płomienia i gotuj jeszcze 30-40 minut.



5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł aby podać tą potrawę w "sztywnej" muszli taco :)
    Ze swojej strony chciałam dodać że chilli con carne uznawany jest za danie typowo meksykańskie, a w rzeczywistości jest potrawą teksaską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo nie wiedzialem :) Dzieki Josia. Czlowiek cale zycie sie uczy a i tak glupi umiera :)

      Usuń
  2. Która, ze wzgledu na bliskie położenie, została zaadaptowana przez mieszkańców Meksyku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i bardzo lubiane danie,w Lidl dni meksykańskie,kupiłam już wszystkie potrzebne składniki i zaraz biorę się do gotowania.

    OdpowiedzUsuń