środa, 16 stycznia 2013

"Wiejska zapiekanka"


"Wiejska zapiekanka na szybko"


 Tęsknicie za urlopem, latem i słońcem? No to musimy sobie jeszcze poczekać :) 
Ja tam jeszcze kalorii nie zrzucam myśląc o lecie, więc dzisiaj na bogato jak mówi mój przyjaciel „Tubka”. A do tego bardzo szybko, smacznie, słonecznie i kalorycznie, więc nie chcę słyszeć żadnych wymówek. Zapraszam do garów :)

składniki:
- 20dkg wędzonego boczku
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- tymianek lub rozmaryn
- zielona pietruszka
- cukinia, bakłażan, brokuł, kalafior, marchewka, papryka a nawet kukurydza lub groszek (wedle uznania, bo wszystko zależy od tego co mamy w lodówce)
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
-  starty żółty ser (dużo :)
- oliwa
- 1 jajko

przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i lekko zrumieniamy na patelni. Dodajemy pokrojone warzywa (marchewka i ziemniaki muszą być wyjątkowo cienko pokrojone) i smażymy 10min. Przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niego zawartość patelni. Wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Posypujemy obficie żółtym serem i pieczemy 30min. w temp. 180 stopni, aż ser nam się zrumieni :)



2 komentarze: