"Wiejska zapiekanka na szybko"
Tęsknicie za urlopem, latem i słońcem? No to
musimy sobie jeszcze poczekać :)
Ja tam jeszcze kalorii nie zrzucam
myśląc o lecie, więc dzisiaj na bogato jak mówi mój przyjaciel „Tubka”. A do
tego bardzo szybko, smacznie, słonecznie i kalorycznie, więc nie chcę słyszeć żadnych
wymówek. Zapraszam do garów :)
składniki:
- 20dkg wędzonego boczku
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- tymianek lub rozmaryn
- zielona pietruszka
- cukinia, bakłażan, brokuł, kalafior, marchewka,
papryka a nawet kukurydza lub groszek (wedle uznania, bo wszystko zależy od
tego co mamy w lodówce)
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- starty
żółty ser (dużo :)
- oliwa
- 1 jajko
przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną
kostkę i lekko zrumieniamy na patelni. Dodajemy pokrojone warzywa (marchewka i
ziemniaki muszą być wyjątkowo cienko pokrojone) i smażymy 10min. Przyprawiamy.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niego zawartość
patelni. Wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Posypujemy
obficie żółtym serem i pieczemy 30min. w temp. 180 stopni, aż ser nam się
zrumieni :)
Uwielbiam takie szybki zapiekanki i proste w wykonaniu zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńJa tez..... :)
Usuń