„Empanadas z wołowiną” czyli klasyka kuchni łacińskiej
Empanadas – rogalik,
pierożek.
Nadziewany najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem. Smażony w oleju lub pieczony na blasze. Do ich zrobienia można
wykorzystywać ciasto podobne do ciasta
francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Występują w różnych
odmianach, zależnie od kraju i regionu (istnieje np. kilkanaście ich odmian w Argentynie).
Są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile.
składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- łyżka oregano
- 4 jajka
- garść oliwek zielonych lub czarnych
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 opakowanie mielonej wołowiny
- oliwa
- ciasto francuskie
przygotowanie:
Na głęboką i dużą
patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarty
czosnek, paprykę, cynamon, kumin i podsmażamy. Dokładamy wołowinę,
chili, sól i pieprz do smaku, wciąż smażymy. Teraz dosypujemy oregano,
posiekane oliwki i posiekane jajka wcześniej ugotowane na twardo. Po chwili
zdejmujemy patelnię z ognia. Teraz rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego
koła (jak do pierogów). Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zwijamy w
pieróg. Po ulepieniu ich, smarujemy ciasto roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy 20min. w temp. 180 stopni. Empanados smakuje wyśmienicie podane z dipem ziołowym (jogurt + świeża mięta + świeże oregano + czosnek
+sól i pieprz).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz