niedziela, 20 stycznia 2013

"Empanadas z wołowiną"


„Empanadas z wołowiną” czyli klasyka kuchni łacińskiej



Empanadasrogalik, pierożek. Nadziewany najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem. Smażony w oleju lub pieczony na blasze. Do ich zrobienia można wykorzystywać ciasto podobne do ciasta francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu (istnieje np. kilkanaście ich odmian w Argentynie). Są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile.


składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- łyżka oregano
- 4 jajka
- garść oliwek zielonych lub czarnych
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 opakowanie mielonej wołowiny
- oliwa
- ciasto francuskie

przygotowanie:
Na głęboką i dużą patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarty czosnek, paprykę, cynamon, kumin i  podsmażamy. Dokładamy wołowinę, chili, sól i pieprz do smaku, wciąż smażymy. Teraz dosypujemy oregano, posiekane oliwki i posiekane jajka wcześniej ugotowane na twardo. Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Teraz rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego koła (jak do pierogów). Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zwijamy w pieróg. Po ulepieniu ich, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20min. w temp. 180 stopni. Empanados smakuje wyśmienicie podane z dipem ziołowym (jogurt + świeża mięta + świeże oregano + czosnek +sól i pieprz).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz