To danie dla tych, którzy lubią eksperymenty i są
rządni nowych smaków. Dla maniaków kulinarnych to nie lada gratka, dla
tradycjonalistów - nowe doświadczenie. Trochę zmodyfikowana i na mój
własny sposób rozumiana, pyszna i kolorowa kuchnia azjatycka.
składniki:
- 250g wołowego mięsa
mielonego
- 250g wieprzowego mięsa
mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- kawałek świeżego
imbiru
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
sezamowego
- 1 łyżka brązowego
cukru
- 2 łyki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 limonka
- świeża kolendra
- sałata rzymska lub
lodowa
przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie
smażymy mięso wieprzowe i wołowe, doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy mięso z
tłuszczu i odkładamy na bok. Na przetartej ręcznikiem po mięsie patelni
podsmażamy drobno pokrojony imbir, chili, czosnek i szczypior dodając 2 łyżki
oleju sezamowego. Po chwili dodajemy ½ łyżki cukru a także 1 łyżkę sosu rybnego,
skórkę z limonki i sok z jej połówki. Dorzucamy wcześniej usmażone mięso i
dusimy jeszcze przez chwilę. Na talerzach rozkładamy kawałki sałaty na które
wykładamy mięso, każdy kawałek polewamy sosem : (½ łyżki brązowego cukru + 1
łyżka sosu sojowego + 1 łyżka oliwy + 1
łyżka sosu rybnego + szczypta chili + sok z drugiej połówki limonki + świeża
kolendra).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz