niedziela, 10 marca 2013

"Wraps z sałaty z wołowiną"




To danie dla tych, którzy lubią eksperymenty i są rządni nowych smaków. Dla maniaków kulinarnych to nie lada gratka, dla tradycjonalistów - nowe doświadczenie. Trochę zmodyfikowana i na mój własny sposób rozumiana, pyszna i kolorowa kuchnia azjatycka.

składniki:
- 250g wołowego mięsa mielonego
- 250g wieprzowego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- kawałek świeżego imbiru
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 limonka
- świeża kolendra
- sałata rzymska lub lodowa

przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso wieprzowe i wołowe, doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy mięso z tłuszczu i odkładamy na bok. Na przetartej ręcznikiem po mięsie patelni podsmażamy drobno pokrojony imbir, chili, czosnek i szczypior dodając 2 łyżki oleju sezamowego. Po chwili dodajemy ½ łyżki cukru a także 1 łyżkę sosu rybnego, skórkę z limonki i sok z jej połówki. Dorzucamy wcześniej usmażone mięso i dusimy jeszcze przez chwilę. Na talerzach rozkładamy kawałki sałaty na które wykładamy mięso, każdy kawałek polewamy sosem : (½ łyżki brązowego cukru + 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżka oliwy +  1 łyżka sosu rybnego + szczypta chili + sok z drugiej połówki limonki + świeża kolendra).  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz