„Parmeńska tarta z wędzonym łososiem
i pomidorami”
Kto z nas nie kocha lata i słonecznych promieni
rozpieszczających nas co dnia.
Jednak wieczorem przychodzi
chwila wytchnienia, więc pora na krzątanine w kuchni i letnie specjały kulinarne. A co powiecie na
gotowanie, głosowanie i wygrywanie w jednym, niesamowitych nagród z ulubionym serkiem
puszystym „Almette” ? Oto konkurs,
którego treść znajdziecie poniżej. Na samym jego końcu jest link do
odpowiedniej strony. Gorąco zachęcam was do wspólnego udziału a za wszystkie głosy wszystkim i każdemu z osobna serdecznie DZIĘKUJĘ...
„Zainspiruj się smakiem
wspaniałego
puszystego serka Almette.
Znajdź w Księdze Przepisów
smakowity przepis z użyciem
puszystego serka Almette,
wypróbuj go
we własnej kuchni, oceń na
Facebooku
i wygrywaj nagrody!
Klikając "Lubię to!"
przy najlepszym,
Twoim zdaniem, przepisie
pomagasz
ulubionemu blogerowi wygrać
kulinarną podróż po
słonecznej
Toskanii.
Uzasadnij swój wybór w
nietypowy
sposób i weź udział w
konkursie dla
głosujących - możesz wygrać
kosz
piknikowy lub filmy o
tematyce
kulinarnej!
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/25
Gotuj, próbuj, głosuj i
wygrywaj!”
składniki:
- 150g (jedno
opakowanie) puszystego serka twarogowego Almette z pomidorami dojrzewającymi w
słońcu.
- 100g wędzonego łososia
- 250g pomidorów
koktajlowych
- 200g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 100g tartego parmezanu
(Grana Padano)
- 250ml gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz biały
- świeża bazylia
przygotowanie:
Mąkę, 30g tartego
parmezanu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, żółtko, 100g masła
i wodę zagniatamy w kruche ciasto, pamiętając, że im krócej je wyrabiamy tym
lepiej. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy
bardzo dokładnie, wcześniej rozwałkowanym ciastem, pamiętając aby brzegi były
wysokie na ok. 2 cm. Wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry i układamy
równomiernie na cieście. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół i układamy na
tarcie. 2 jajka mieszamy ze śmietaną i serkiem Almette, doprawiamy solą i
białym pieprzem. Zawartość wylewamy na łososia z pomidorami. Dekorujemy świeżą
bazylią i posypujemy obficie pozostałym, startym parmezanem. Pieczemy w temp.
180-185 stopni przez 35-40 minut. Parmeńska tarta z łososiem i pomidorami
smakuje dobrze zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.
Jaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńI smaczna o czy zapewniam :)
UsuńŚwietna tarta!
OdpowiedzUsuńMilej niedzieli!:-)
Tobie również i bardziej słoncznej :)
Usuń