niedziela, 14 lipca 2013

"Parmeńska tarta z wędzonym łososiem i pomidorami"


„Parmeńska tarta z wędzonym łososiem i pomidorami”


Kto  z nas nie kocha lata i słonecznych promieni rozpieszczających nas  co dnia.
Jednak wieczorem przychodzi chwila wytchnienia, więc pora na krzątanine w kuchni i letnie specjały kulinarne. A co powiecie na gotowanie, głosowanie i wygrywanie w jednym, niesamowitych nagród z ulubionym serkiem puszystym „Almette” ?  Oto konkurs, którego treść znajdziecie poniżej. Na samym jego końcu jest link do odpowiedniej strony. Gorąco zachęcam was do wspólnego udziału a za wszystkie głosy wszystkim i każdemu z osobna serdecznie DZIĘKUJĘ...

„Zainspiruj się smakiem wspaniałego
puszystego serka Almette.
Znajdź w Księdze Przepisów
smakowity przepis z użyciem
puszystego serka Almette, wypróbuj go
we własnej kuchni, oceń na Facebooku
i wygrywaj nagrody!

Klikając "Lubię to!" przy najlepszym,
Twoim zdaniem, przepisie pomagasz
ulubionemu blogerowi wygrać
kulinarną podróż po słonecznej
Toskanii.
Uzasadnij swój wybór w nietypowy
sposób i weź udział w konkursie dla
głosujących - możesz wygrać kosz
piknikowy lub filmy o tematyce
kulinarnej!

 https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/25

Gotuj, próbuj, głosuj i wygrywaj!”

składniki:
- 150g (jedno opakowanie) puszystego serka twarogowego Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu.
- 100g wędzonego łososia
- 250g pomidorów koktajlowych
- 200g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 100g tartego parmezanu (Grana Padano)
- 250ml gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz biały
- świeża bazylia

przygotowanie:
Mąkę, 30g tartego parmezanu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, żółtko, 100g masła i wodę zagniatamy w kruche ciasto, pamiętając, że im krócej je wyrabiamy tym lepiej. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy bardzo dokładnie, wcześniej rozwałkowanym ciastem, pamiętając aby brzegi były wysokie na ok. 2 cm. Wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry i układamy równomiernie na cieście. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół i układamy na tarcie. 2 jajka mieszamy ze śmietaną i serkiem Almette, doprawiamy solą i białym pieprzem. Zawartość wylewamy na łososia z pomidorami. Dekorujemy świeżą bazylią i posypujemy obficie pozostałym, startym parmezanem. Pieczemy w temp. 180-185 stopni przez 35-40 minut. Parmeńska tarta z łososiem i pomidorami smakuje dobrze zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.




4 komentarze: