niedziela, 21 lipca 2013

"Tort z ricottą"


Ser ricotta to włoski ser o delikatnym smaku, z którego przygotujecie wspaniałe desery, nadzienia do tart i ciast, dodacie do sałatki albo dipu. Pełnia lata pozwala nam na pyszne eksperymenty, dlatego dzisiaj przed wami niedzielne łakocie - ricotta w towarzystwie bajecznych malin...



składniki:
- 500g sera ricotta
- 100g cukru
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- sok z ½ cytryny
- skórka z 2 obranych cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- świeże owoce (może być dżem lub mus malinowy)
- 500ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru

przygotowanie:
Ricottę z cukrem i szczyptą soli mieszamy mikserem w misie, aż do powstania kremowej masy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę cytrynową i po jednym jajku stale mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i według uznania, rodzynki lub kandyzowane owoce. Przekładamy do okrągłej tortownicy i pieczemy przez 40min w temp. 180 stopni. Ubijamy mikserem śmietanę z cukrem pudrem aż do konsystencji bitej śmietany. Ciasto po wystudzeniu ozdabiamy śmietaną i malinami, bądź musem malinowym. 


a tu spadła śmietana i musiałem zakryć listkiem mięty :)


4 komentarze:

  1. Oj, uśmiałam się z tej spadającej śmietany :))) Paterę masz miód malina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhehe a najgorze to ze spadla w trakcie robienia zdjec i nie dało się ukryc :)

      Usuń
  2. Zjadłabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ricotta w połączeniu z letnimi owocami - uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń