Ser ricotta to włoski ser o
delikatnym smaku, z którego przygotujecie wspaniałe desery, nadzienia do tart i
ciast, dodacie do sałatki albo dipu. Pełnia lata pozwala nam na pyszne eksperymenty, dlatego dzisiaj przed wami niedzielne łakocie - ricotta w towarzystwie bajecznych malin...
składniki:
- 500g sera
ricotta
- 100g cukru
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- sok z ½ cytryny
- skórka z 2 obranych cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- świeże owoce (może być dżem lub mus malinowy)
- 500ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
przygotowanie:
Ricottę z cukrem i
szczyptą soli mieszamy mikserem w misie, aż do powstania kremowej masy.
Dodajemy sok z cytryny, skórkę cytrynową i po jednym jajku stale mieszając.
Następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i według uznania, rodzynki lub
kandyzowane owoce. Przekładamy do okrągłej tortownicy i pieczemy przez 40min w
temp. 180 stopni. Ubijamy mikserem śmietanę z cukrem pudrem aż do konsystencji
bitej śmietany. Ciasto po wystudzeniu ozdabiamy śmietaną i malinami, bądź musem
malinowym.
Oj, uśmiałam się z tej spadającej śmietany :))) Paterę masz miód malina!
OdpowiedzUsuńhhehe a najgorze to ze spadla w trakcie robienia zdjec i nie dało się ukryc :)
UsuńZjadłabym z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńRicotta w połączeniu z letnimi owocami - uwielbiam :).
OdpowiedzUsuń