niedziela, 28 lipca 2013

"Zielona sałata z bobu z pistacjami i miętą"


Pełnia lata… zatem w roli głównej letnie warzywa i chrupiące sałaty. Do towarzystwa mają sery, makarony, ryby… I oczywiście dodatki: lekkie sosy, chrupiące pestki i koniecznie aromatyczne zioła. Przywitaj lato na talerzu ! A już za tydzień „Wątróbki drobiowe z sosem malinowym i rukolą”.


składniki:
- 1 kg świeżego bobu
- 200g kaszy gryczanej
- 50g orzechów pistacjowych
- 50g płatków migdałowych
- 100g pomidorów suszonych (w oliwie)
- 5 gałązek mięty
- 2 łyżki soli
- pieprz do smaku

przygotowanie:
Bób wrzuć na osolony wrzątek (1 łyżka) i ugotuj. Kaszę gryczaną również ugotuj z płaską łyżką soli. Pistacje obierz ze skorupek. Listki mięty umyj i osusz. Odcedź ugotowaną kaszę gryczaną i bób. Bób obierz z łupinek, żeby sałatka była bardziej zielona. Na patelni zrumień płatki migdałów (2-3min). Dodaj kaszę gryczaną, bób, pistacje, pokrojone pomidory suszone wraz z kilkoma łyżkami oliwy i dopraw pieprzem. Smaż przez chwilę, by smaki połączyły się. Nałóż na talerze i udekoruj miętą. Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno. Ja osobiście wolę wersję dobrze schłodzoną. 



2 komentarze: