Pełnia lata… zatem w roli głównej letnie warzywa i chrupiące sałaty. Do towarzystwa mają sery, makarony, ryby… I oczywiście dodatki: lekkie sosy, chrupiące pestki i koniecznie aromatyczne zioła. Przywitaj lato na talerzu ! A już za tydzień „Wątróbki drobiowe z sosem malinowym i rukolą”.
składniki:
- 1 kg świeżego
bobu
- 200g kaszy
gryczanej
- 50g orzechów
pistacjowych
- 50g płatków
migdałowych
- 100g
pomidorów suszonych (w oliwie)
- 5 gałązek
mięty
- 2 łyżki soli
- pieprz do
smaku
przygotowanie:
Bób wrzuć na osolony wrzątek (1 łyżka) i ugotuj. Kaszę gryczaną również
ugotuj z płaską łyżką soli. Pistacje obierz ze skorupek. Listki mięty umyj i
osusz. Odcedź ugotowaną kaszę gryczaną i bób. Bób obierz z łupinek, żeby
sałatka była bardziej zielona. Na patelni zrumień płatki migdałów (2-3min).
Dodaj kaszę gryczaną, bób, pistacje, pokrojone pomidory suszone wraz z kilkoma
łyżkami oliwy i dopraw pieprzem. Smaż przez chwilę, by smaki połączyły się.
Nałóż na talerze i udekoruj miętą. Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno.
Ja osobiście wolę wersję dobrze schłodzoną.
Z ogromną przyjemnością bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńZ ogromną przyjemnością , dziekuję :)
Usuń