niedziela, 27 października 2013

"Żeberka w kapuście po domowemu"


Dzisiaj zupełnie po swojsku, bo dlaczego nie? To tradycyjne polskie danie a do tego proste i pożywne, choć z akcentem amerykańskiego sosu barbecue. Chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba… Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie.  I żeby nie było… wszystko za zgodą mojej dietetyk Iwony Wierzbickiej :) 


 Składniki:
  
- 1 kg żeberek
- 1 kg kapusty
- 1-2 cebule
- 2 łyżli sosu barbecue z Jack Daniel`s
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kilka listków laurowych
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)



Przygotowanie:


Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron, dodając na końcu sos barbecue. Przełożyć do rondelka. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą) pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak…



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. baaaa… jak nie, jak tak :) hahaha…. musimy sie niebawem spotkać :)

      Usuń
  2. ostatnio na taką kapuchę mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba czym predzej zrobic :) masz jakis sprawdzony przepis.?

      Usuń
  3. Podwójną porcję poproszę! Wygląda pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Te żeberka nie wyglądają, jakby się w tej kapustce gotowały. Raczej kapusta swoje, a żeberka swoje. Dlaczego nie pokazałeś prawdziwej potrawy, tylko przygotowałeś osobno do zdjęcia? Nieładnie tak i nieapetycznie oszukiwać czytelników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać, że jeszcze mało wiesz o gotowaniu. Mało konstruktywana ta krytyka. Żeberka były duszone w kapuście, jednak dla potrzeb estetycznych i apetycznych zdjęć, zostały one po wyjęciu z kapusty oczyszczone z jej nadmiaru…

      Usuń
  5. Mmmm pycha ;) Adaś czy to przepis Twojego autorstwa ? ;)

    OdpowiedzUsuń