Dzisiaj zupełnie po swojsku, bo dlaczego nie? To tradycyjne polskie danie a do tego proste i pożywne, choć z akcentem amerykańskiego sosu barbecue. Chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba… Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. I żeby nie było… wszystko za zgodą mojej dietetyk Iwony Wierzbickiej :)
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kg żeberek
- 1
kg kapusty
- 1-2
cebule
- 2 łyżli sosu barbecue z Jack Daniel`s
- sól,
pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kilka listków laurowych
- tłuszcz
do smażenia (u mnie smalec)
Przygotowanie:
Żeberka
umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i
majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron, dodając na końcu sos barbecue. Przełożyć do rondelka. Kapustę
odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą) pokroić i podsmażyć na
patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z
żeberkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do
kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków
laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić
na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda
wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł
kapuśniak…
Marcel to ma dobrze!
OdpowiedzUsuńbaaaa… jak nie, jak tak :) hahaha…. musimy sie niebawem spotkać :)
Usuńostatnio na taką kapuchę mam smaka :)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba czym predzej zrobic :) masz jakis sprawdzony przepis.?
UsuńPodwójną porcję poproszę! Wygląda pysznie! <3
OdpowiedzUsuńDzieki Basia , nawet potrojna dostaniesz :)
UsuńTe żeberka nie wyglądają, jakby się w tej kapustce gotowały. Raczej kapusta swoje, a żeberka swoje. Dlaczego nie pokazałeś prawdziwej potrawy, tylko przygotowałeś osobno do zdjęcia? Nieładnie tak i nieapetycznie oszukiwać czytelników.
OdpowiedzUsuńWidać, że jeszcze mało wiesz o gotowaniu. Mało konstruktywana ta krytyka. Żeberka były duszone w kapuście, jednak dla potrzeb estetycznych i apetycznych zdjęć, zostały one po wyjęciu z kapusty oczyszczone z jej nadmiaru…
UsuńMmmm pycha ;) Adaś czy to przepis Twojego autorstwa ? ;)
OdpowiedzUsuń