Jabłka, cynamon
i rodzynki to połączenie idealne, tak jak idealny musi być nadchodzący Nowy Rok !
skladniki:
(ciasto)
- 115g masła (temp. pokojowa)
- 115g cukru pudru
- 2 jajka
- 115g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 średnie jabłka ( obrane i starte na
tarce o grubych oczkach)
- 55g rodzynek
składniki:
(krem)
- 225g masła ( temp.pokojowa)
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180
stopni. Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wyrabiamy
robotem kuchennym aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodajemy starte
jabłka i rodzynki. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki, a każdą z nich wypełniamy wcześniej
przygotowaną masą (do 2/3 wysokości papilotki). Pieczemy przez około 15 minut
aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego wyglądu. Następnie wyjmujemy z piekarnika
i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Do miękkiego masła
dodajemy stopniowo cukier puder, ubijając dokładnie robotem. Na końcu dodajemy
sok z cytryny i rum. Ubijamy jeszcze chwilę. Gdy krem będzie gotowy i
wystarczająco puszysty, dekorujemy nim wcześniej upieczone i wystudzone
muffiny. Posypujemy cynamonem.
Wyglądają wspaniale, zła pora na wstawianie takich pysznosci ! :)
OdpowiedzUsuńKaska no co ty? każda pora jest dobra :)
UsuńUrocze!! W tych śniegowych czapach prezentują się wprost rewelacyjnie i do tego, moje ukochane, korzenne smaki. Smakowity obłęd :-)
OdpowiedzUsuńhaha chyba czaprakach (jak w reklamie Ikea)... oj muffiny mogłbym jeść kilogramami, dlatego też tak wiele mam nadwagi :)
UsuńTak wypasione, że aż bałabym się poń sięgnąć! Już mam 2kg do przodu po Świętach :/
OdpowiedzUsuńAurora... ja mam... no wlasnie az boje sie zwazyc :) Ale musze ci coś powiedziec. Zakochałem się w migdałach, tych które otrzymałem od ciebie w prezencie :) Dziekuje :)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować przepisu na same muffiny:) Za kremami nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńMyśle , że będą smakować :)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smakuje
OdpowiedzUsuń