niedziela, 29 grudnia 2013

"Cinnamon apple and sultana cupcakes"


Jabłka, cynamon i rodzynki to połączenie idealne, tak jak idealny musi być nadchodzący Nowy Rok !

skladniki: (ciasto)
-           115g masła (temp. pokojowa)
-           115g cukru pudru
-           2 jajka
-           115g mąki tortowej
-           1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-           2 łyżeczki cynamonu
-           2 średnie jabłka ( obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
-           55g rodzynek

składniki: (krem)
-           225g masła ( temp.pokojowa)
-           150g cukru pudru
-           2 łyżki soku z cytryny
-           1/2 łyżeczki cynamonu
-           3 łyżki rumu (opcjonalnie)

przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wyrabiamy robotem kuchennym aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodajemy starte jabłka i rodzynki. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, a każdą z nich wypełniamy wcześniej przygotowaną masą (do 2/3 wysokości papilotki). Pieczemy przez około 15 minut aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego wyglądu. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Do miękkiego masła dodajemy stopniowo cukier puder, ubijając dokładnie robotem. Na końcu dodajemy sok z cytryny i rum. Ubijamy jeszcze chwilę. Gdy krem będzie gotowy i wystarczająco puszysty, dekorujemy nim wcześniej upieczone i wystudzone muffiny. Posypujemy cynamonem.



9 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale, zła pora na wstawianie takich pysznosci ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze!! W tych śniegowych czapach prezentują się wprost rewelacyjnie i do tego, moje ukochane, korzenne smaki. Smakowity obłęd :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha chyba czaprakach (jak w reklamie Ikea)... oj muffiny mogłbym jeść kilogramami, dlatego też tak wiele mam nadwagi :)

      Usuń
  3. Tak wypasione, że aż bałabym się poń sięgnąć! Już mam 2kg do przodu po Świętach :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora... ja mam... no wlasnie az boje sie zwazyc :) Ale musze ci coś powiedziec. Zakochałem się w migdałach, tych które otrzymałem od ciebie w prezencie :) Dziekuje :)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować przepisu na same muffiny:) Za kremami nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myśle , że będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń