piątek, 9 maja 2014

Menu Hell`s Kitchen "Pierożki z kozim serem, kwasem chlebowym i imbirem"


Dzisiaj drugi przepis prosto z Piekielnej Kuchni Szefa Amaro. Niech nie zwiedzie was, długość przepisu i ilość składników, bo gwarantuję że jest łatwy, innowacyjny a przede wszystkim wyśmienity w swoim smaku. Tymi pierożkami, na pewno zaskoczycie gości a kulinarne uniesienia jakich doznają, jeszcze długo dręczyć będą zmysły.

Przed nami szósty odcinek Hell`s Kitchen. Mam nadzięję, że wszystkie do tej pory oglądaliście z zapartym tchem jak ja :) Jak wrażenia? Podoba się wam? Ostatnich wydarzeń długo nie zapomnę. Brakuje mi Rafała i Michała. Zrobiło się jakoś pusto a  drużyna niebieskich została poddana wielkiej próbie. Całe szczęście, że serwis został ukończony a Szef pogratulował nam pracy. Jestem dumny, że razem z Łukaszem, Arkiem i Agatą tworzymy tak mocny team. Oglądając ostani odcinek, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że pokazuja mnie jako osobę, która za dużo w kuchni nie robi. Baaaa... wchodzi i wychodzi i jest wiecznie zaskoczona. Wierzcie mi... ja naprawdę w tej kuchni zapierniczam. Robię najlepsze bliny, rewelacyjne suflety a wszystkie przystawki wychodzące spod mojej ręki są wzorowe. A jeśli myślicie, że kolejny odcinek was nie zakoczy to jesteście w wielkim błędzie. Zadanie, które dostaniemy będzie nie lada wyzwaniem. Tutaj zatriumfuje moja intuicja :) To co w dzieciństwie było wielkim koszmarem, dzisiaj nabiera nowego znaczenia. W tym odcinku zawalczę też z jedną ze swoich największych fobii... czy wygram tę bitwę? Zobaczcie sami. Wirtuoz smaku Kurt Scheller nauczy nas jak robić idealne risotto a kolejny serwis opuści osoba, bez której wszystko traci sens. Zapraszam do oglądania... (wtorek godz.20.00 POLSAT)

składniki:
-       - ½ kg buraków
-       - 250g koziego sera
-       - tłuczony jałowiec
-       - 0,5l kwasu chlebowego
-       - 150g suszonych owoców (mix)
-       - 25ml octu sherry
-       - 25g świeżego imbiru
-       - 5g czarnuszki
-       - 50ml oliwy z natki pietruszki
-       - kiełki musztardy lub inne
-       - 125ml oleju z pestek winogron
-       - 2 natki pietruszki
-       - sól

przygotowanie:

Oliwa z natki pietruszki:

*(przepis trudniejszy-oryginalny)
2 pęczki natki pietruszki zblanszuj we wrzątku przez 4 sekund, następnie zahartuj w zimnej wodzie. Odcisnij rękami maksymalną ilość wod. Ułóż natkę w suszarce do grzybów i wysusz kompletnie (ok 6h). Wyjmij z suszarki, włóż do Thermomixu, wlej 125ml oleju z pestek winogron i nastaw urządzenie na 70 stopni. Miel na pełnych obrotach przez 12 minut. Przelej do butelki, po 12h zdekantuj.
*(przepis łatwiejszy-uproszczony przeze mnie)
1 opakowanie suszonej pietruszki 15g, (do kupienia w każdym hipermarkecie), wsyp do rozgrzanego oleju z pestek winogrom 125ml. Po ostygnięciu zblenduj wszystko bardzo dokładnie blenderem.

Buraki pokrój cienko na krajalnicy, wytnij obręczą koła i zamknij w worku foliowym (maksymalnie pozbądź się powietrza). Zblanszuj worek z burakami we wrzątku przez dwie minuty a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Kozi ser wymieszaj z jałowcem. Nakładaj łyżeczką nadzienie z sera do „pierogów“ z buraka i układaj na tacce, na koniec zawiń tackę folią.
Kwas chlebowy wlej do garnka, dodaj suszone owoce, obrany i pokrojony korzeń imbiru i czarnuszkę. Gotuj aż kwas zredukuje się o połowę, wtedy dodaj ocet i zredukuj jeszcze o 1/3. Przecedź przez sito i przechowuj w lodówce.

Podanie: włóż pierożki do nagrzanego piekarnika na 8 min (temp.170 stopni). Wlej na dno talerza oliwę z natki pietruszki, ułoż pierożki 5 szt i dopraw solą, udekoruj kiełkami. Zagrzej sos z kwasu chlebowego i zalej bardzo gorącym pierożki.





39 komentarzy:

  1. No no nie mogę się doczekać nowego odcinka. Pierożki napewno spróbuje wykonać , życzę powodzenia w kuchni i POZDRAWIAM.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No co Ty? Ty nic nie robisz? Ja mam wrażenia wręcz odwrotne- wszędzie Ciebie pełno :)
    Moim zdaniem jesteś jednym z tych uczestników, których poczynania pokazują najczęściej!
    Michał miał pecha po prostu- ale Rafała mi szkoda...Byłam bardzo zaskoczona...
    A pierożki z pewnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm... może masz racje :) Ja oglądam subiektywnie wiec milo mi ze inni widzą to inaczej :) Od razu mi lepiej :) hahaha Buziaki :)

      Usuń
  3. Nie mogę doczekać się kolejnego odcinka;) Tak zaciskam kciuki, że to aż boli:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieee... nie trzymaj atak mocno bo palce ci odpadna :) Ale dziekuje :)

      Usuń
  4. Pierożki wyglądają zachęcająco:)
    p.s.
    Adaś trzymaj się,a ja trzymam kciuki za Ciebie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierożki są mniamuśne :) Trzymaj, trzymaj tylko sobie odcisków nie zrób :) hahaha Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. i ja sie skuszę na pierożki :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Adaś, trzymam za Ciebie kciuki abyś wygrał! :) Jesteś najlepszym i najsymapatyczniejszym kucharzem w tym programie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogodynka.... jaki trafny nick.... dodajesz pogody ducha :) Dziekuję :)

      Usuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :) Adaś! Jesteś mega pozytywnym człowiekiem. Kiedy Cię widzę, zawsze się uśmiecham. Trzymam za Ciebie baaaardzo mocno kciuki!!! i wierzę w Ciebie! :) trzymaj się cieplutko! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina... przepraszam. ze tak późno odpisuje ale nie wyrabiam sie z czasem :) Wiem jednak jedno... twoje słowa to jak miód dla duszy :) Dziekuję :)

      Usuń
  8. Chętnie bym wpadał do Ciebie na te pierożki :-) Zadanie które dostaliście w odcinku - "jajko" wydawało się banalne a okazało się piekielnie trudne. Detal na który zwrócił uwagę Wojciech Modest Amaro - woda w jajku - stanowi o jakości w gotowaniu, perfekcja.
    Pozdrawiam i trzymam kciuki

    Bedzislaw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci, ze ja o tej wodzie tez nie wiedziałem .... ale jedno jest pewne, mój kołpak przesladuje mnie po dziś dzień :)

      Usuń
  9. Czekam na więcej przepisów a Zapraszam także na mojego bloga kulinarnego dopiero zaczynam ;)
    http://przepis-talerzu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jutro bedzie kaczka :) prosto z HK sprawdzona i pyszna :) A twoj blog zapowiada się przepysznie :) Trzymam za ciebie mocno kciuki :)

      Usuń
  10. A inne przepisy z programu? Czy są gdzieś dostępne, czy to autorskie przepisy Amaro, niedostępne dla zwykłych śmiertelników? :) Np sałatka z kozim serem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierozki z kozim serem są powyzej :) Mam wszystkie przepisy ale musze je ugotowac w domu i zrobic zdjecia :) Jutro czyli dzis bedzie kaczka prosto z HK

      Usuń
  11. Wyglądają super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow.... ale apetyczny blog :) mam ślinotok :) Idę jeszcze pooglądac :)

      Usuń
  12. Hej Adam, czy jest gdzieś film pokazujący jak zrobić te pierożki ? Czy kwas chlebowy odsączamy i zostawiamy te owoce czy zostawiamy w lodówce własnie płyn czyli m.in kwas chlebowy ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj jakie ładne..nie wiem czy umiałabym coś takiego sama zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis, widać, że w swojej kuchni serwujesz bardzo wykwintne menu. ;) Umieszczone przez Ciebie zdjęcia potwierdzają tezę, że człowiek je również oczyma.

    OdpowiedzUsuń
  15. Danie prezentuje się naprawdę świetnie, przepadam za taką kuchnią. Niestety, z racji tego, żerna co dzień jestem bardzo zapracowaną osobą nie mam czasu na gotowanie tak wymyślnych dań. W moim przypadku świetnie sprawdza się dieta z dowozem, którą dostarcza mi codziennie wynajęta przeze mnie firm Cateringowa z poznania.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne zdjęcia jak i sama potrawa.

    OdpowiedzUsuń