piątek, 20 czerwca 2014

Menu Hell`s Kitchen „Kaszotto z grzybami, dymką i owczym serem“


składniki:
-       250g kaszy pęczak
-       30ml oleju słonecznikowego
-       50g szalotki
-       250ml białego wina Sauvignon Blanc
-       1 litr wywaru grzybowego
-       5 gałązek tymianku
-       1 ząbek czosnku
-       3 ziarna jałowca
-       świeże grzyby
-       5ml oliwy truflowej
-       90g masła
-       120ml śmietany 36% (ubitej)
-       40g sera owczego Pecorino
-       szczypior
-       sól
-       30g siakanego pora

przygotowanie:
Rozgrzej olej, dodaj szalotkę, i zeszklij bez przypalania. Dodaj pęczak i mieszaj przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i gałązki tymianku. Zalej winem i mieszaj przez kolejne 3-4 minut, aż wino odparuje. Zalej wywarem tak, aby przykryć powierzchnię kaszy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 9 minut stale mieszając. Dodaj tłuczony jałowiec. Zdejmij z ognia a po schłodzeniu w lodówce przełoż do pojemnika. Przechowuj maksymalnie 1 dzień w lodówce. ( W ten sposób już dzień wcześniej masz przygotowany pęczak na poczęstunek gośći)

Przygotowanie porcji: Rozgrzej 20g masła, dodaj grzyby i przesmaż na średnim ogniu, dodaj pora i pokrojony szczypior, porcję wcześniej przygotowanego pęczaku i wymieszaj. Podlej wywarem i gotuj, aż kasza będzie al dente. W razie konieczności podlewaj wywarem. Zdejmij z ognia. Dodawaj po 20g masła, mieszając intensywnie, następnie dodaj ubitą śmietanę, sól i ser owczy*. Po dokładnym wymieszaniu i doprawieniu dodaj oliwę truflową i wyłóż na talerz. Na końcu posyp jeszcze szczypiorkiem i skrój na wierzch kilka plastrów grzybów.


*zamiast sera owczego możesz użyć sera Grana Padano



5 komentarzy: