składniki:
-
250g
kaszy pęczak
-
30ml
oleju słonecznikowego
-
50g
szalotki
-
250ml
białego wina Sauvignon Blanc
-
1
litr wywaru grzybowego
-
5
gałązek tymianku
-
1
ząbek czosnku
-
3
ziarna jałowca
-
świeże
grzyby
-
5ml
oliwy truflowej
-
90g
masła
-
120ml
śmietany 36% (ubitej)
-
40g
sera owczego Pecorino
-
szczypior
-
sól
-
30g
siakanego pora
przygotowanie:
Rozgrzej olej, dodaj szalotkę, i zeszklij
bez przypalania. Dodaj pęczak i mieszaj przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i
gałązki tymianku. Zalej winem i mieszaj przez kolejne 3-4 minut, aż wino
odparuje. Zalej wywarem tak, aby przykryć powierzchnię kaszy. Zagotuj, zmniejsz
ogień i gotuj przez 9 minut stale mieszając. Dodaj tłuczony jałowiec. Zdejmij
z ognia a po schłodzeniu w lodówce przełoż do pojemnika. Przechowuj
maksymalnie 1 dzień w lodówce. ( W ten sposób już dzień wcześniej masz
przygotowany pęczak na poczęstunek gośći)
Przygotowanie porcji: Rozgrzej 20g masła,
dodaj grzyby i przesmaż na średnim ogniu, dodaj pora i pokrojony szczypior,
porcję wcześniej przygotowanego pęczaku i wymieszaj. Podlej wywarem i gotuj, aż
kasza będzie al dente. W razie konieczności podlewaj wywarem. Zdejmij
z ognia. Dodawaj po 20g masła, mieszając intensywnie, następnie dodaj
ubitą śmietanę, sól i ser owczy*. Po dokładnym wymieszaniu i doprawieniu dodaj
oliwę truflową i wyłóż na talerz. Na końcu posyp jeszcze szczypiorkiem i skrój
na wierzch kilka plastrów grzybów.
*zamiast sera owczego możesz użyć sera
Grana Padano
wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi równie dobrze smakuje :) Mam taką nadzieję :)
OdpowiedzUsuńja już przepis wypróbowałam :) polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńciekawe jak to smakuje...
OdpowiedzUsuńMniami:) wygląda super.
OdpowiedzUsuńcanlı sex hattı
OdpowiedzUsuńjigolo arayan bayanlar
6QHİW