niedziela, 23 września 2012

"Parmeńskie pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola pod chrupiącą szynką"

"Parmeńskie pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola pod chrupiącą szynką"


Oj szalony to był tydzień. Wielkie przygotowania i party na nowym mieszkaniu dla przyjaciół i tylko 21 smakołyków... relacja wraz z przepisami już wkrótce. Dzisiaj niedzielna wariacja na temat pierogów z gorgonzolą w roli głównej. A w piekarniku tarta jabłkowo-cynamonowa, czy ktoś chętny na kawałek? Jeszcze dziś jej pachnąca fotka z bardzo prostym przepisem...

składniki:
400 g  świeżego szpinaku (ostatecznie mrożony)
200 g sera typu gorgonzola
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100g szynki parmeńskiej
500 g mąki.
1 jajko.
sól
pieprz
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
1 łyżka masła

przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy szpinak oraz posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez praskę). Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ser gorgonzola. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie robimy ciasto. Do mąki wbijamy jedno jajko. Dolewamy połączone z ciepłą wodą  mleko i zagniatamy. (Jeśli wyrabiane ciasto wciąż się klei do rąk, dodajmy więcej mąki). Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Szklanką wykrawamy w nim koła, do których za chwilę nałożymy wcześniej przygotowany szpinak. Lepimy pierogi nakładając farsz  na wykrojone koła  i mocno ściskamy brzegi (czasem żeby się łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą).  Wrzucamy pierogi na gotującą się i lekko osoloną wodę. Wyjmujemy po ok 5 minutach od wypłynięcia ich  na wierzch. Na drugiej patelni podrumienimy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską. Podajemy pierogi z szynką parmeńską.
Pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola fantastycznie smakują lekko podsmażone na niewielkiej ilości masła. Ale to już na drugi dzień, choć nie sądzę żeby cokolwiek wam zostało :)  





8 komentarzy:

  1. Dzieki za swietny pomysl na farsz! :) Chetnie wykorzystamy w pierogach z razowej maki(ech, takie zboczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Teraz napisze poprawnie :) Szybcy i głodni, inspirującego masz bloga, podpatrzę kilka apetycznych pomysłów :) Dziękuję...

      Usuń
  2. jak coś jest z gorgonzolą to momentalnie dostaję ślinotoku, lubię ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam te pierogi, z przeznaczeniem do odsmażenia na jutrzejszą Wigilię... nie dotrwały, już wszystkie zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń