"Parmeńskie pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola pod chrupiącą szynką"
Oj szalony to był tydzień. Wielkie przygotowania i party na nowym mieszkaniu dla przyjaciół i tylko 21 smakołyków... relacja wraz z przepisami już wkrótce. Dzisiaj niedzielna wariacja na temat pierogów z gorgonzolą w roli głównej. A w piekarniku tarta jabłkowo-cynamonowa, czy ktoś chętny na kawałek? Jeszcze dziś jej pachnąca fotka z bardzo prostym przepisem...
składniki:
400 g świeżego
szpinaku (ostatecznie mrożony)
200 g sera typu gorgonzola
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100g szynki parmeńskiej
500 g mąki.
1 jajko.
sól
pieprz
200 ml ciepłej wody
50 ml mleka
1 łyżka masła
przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Siekamy cebulę i
podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy szpinak oraz posiekany czosnek
(może być także przeciśnięty przez praskę). Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy
ser gorgonzola. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy kolejne 5 minut.
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie robimy ciasto. Do mąki wbijamy jedno jajko. Dolewamy
połączone z ciepłą wodą mleko i
zagniatamy. (Jeśli wyrabiane ciasto wciąż się klei do rąk, dodajmy więcej
mąki). Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Szklanką wykrawamy w nim
koła, do których za chwilę nałożymy wcześniej przygotowany szpinak. Lepimy pierogi
nakładając farsz na wykrojone koła i mocno ściskamy brzegi (czasem żeby się
łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą). Wrzucamy
pierogi na gotującą się i lekko osoloną wodę. Wyjmujemy po ok 5 minutach od
wypłynięcia ich na wierzch. Na drugiej
patelni podrumienimy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską. Podajemy pierogi z
szynką parmeńską.
Pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola fantastycznie
smakują lekko podsmażone na niewielkiej ilości masła. Ale to już na drugi
dzień, choć nie sądzę żeby cokolwiek wam zostało :)
Coś pysznego są idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję BRZUSZKOŁAKOMCZUSZKO :)
UsuńDzieki za swietny pomysl na farsz! :) Chetnie wykorzystamy w pierogach z razowej maki(ech, takie zboczenie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTeraz napisze poprawnie :) Szybcy i głodni, inspirującego masz bloga, podpatrzę kilka apetycznych pomysłów :) Dziękuję...
Usuńjak coś jest z gorgonzolą to momentalnie dostaję ślinotoku, lubię ten przepis :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie zrobiłam te pierogi, z przeznaczeniem do odsmażenia na jutrzejszą Wigilię... nie dotrwały, już wszystkie zjedzone :)
OdpowiedzUsuń