niedziela, 6 kwietnia 2014

"Pysznie wyrolowane" czyli wypełnione smakiem rolady w sam raz na Wielkanoc...


Soczysta pieczeń, pachnąca, smakowicie nafaszerowana a do tego apetycznie zrolowana, będzie kulminacją świątecznego, rodzinnego obiadu. Dobrze dobrane przyprawy i dodatki sprawią, że mięso zrobi wrażenie na biesiadnikach.

Więcej w nowym numerze CoolMag #2, koniecznie zobaczcie...

„Udziec indyka z miętą“
Orzeźwiającą miętę w farszu uzupełniają prażone, siekane orzechy laskowe, a całą roladę otula chrupiace i rumiane ciasto francuskie.

składniki:
-       - 1,2 kg mięsa udźca indyka
-       - 15 dag łuskanych orzechów laskowych
-       - 2 pęczki świeżej mięty
-       - 3 jajka
-       - sól
-       - świeżo mielony pieprz
-       - 2 płaty ciasta francuskiego

przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż, jak książkę. Orzechy podprażamy w piekarniku, studzimy. Miętę drobno siekamy. Dodajemy dwa jajka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Orzechy rozdrabniamy, dodajemy do farszu. Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i na całej jego powierzchni rozsmarowujemy farsz. Pieczeń ciasno zwijamy i jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Oba płaty ciasta rozkładamy, równo, obcianamy jeden z brzegów tak, aby było mozna je połączyć w celu otrzymania dużego prostokąta. Ostudzoną roladę układamy na cieście i ciasno zawijamy. Ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Na cieście rysujemy nożem kratkę i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do momentu aż ciasto stanie się złociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz