Czy
różnorakie przepisy kulinarne są dla was czarną magią, czy też po prostu
kładziecie przepis na stole w kuchni i ręce wam śmigają tworząc arcydzieło
sztuki ?
Mam
nadzieję zatem, że podobnie jak ja zakochacie się w kuchni indyjskiej, która wcale
nie musi być trudna, a bogactwo jej smaków i aromatów zabierze was w orientalną
podróż marzeń. Dania z wieprzowiny czy wołowiny nie są zbyt popularne w
Indiach, jednak w Goa na zachodnim wybrzeżu półwyspu znajdziemy ich sporo. Ten
pikantny gulasz wieprzowy doprawiamy octem oraz cukrem. Do zobaczenia w Indiach :)
składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
- pokruszony 2,5cm kawałek laski cynamonu (lub jedna
kopiasta łyżeczka mielonego)
- 4 goździki
- 1 czerwone chili (można pominąć ten składnik jeśli
nie lubicie zbytnio pikanterii)
- 2 łyżeczki kminku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 700g mięsa wieprzowego (ja osobiście użyłem szynki
wieprzowej)
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 200ml ciepłej wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie pióra
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki białego cydrowego octu (można użyć
winnego)
przygotowanie:
W dużym rondlu
rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przez 30 sekund smażymy imbir oraz czosnek. W
młynku do przypraw (lub kawy) mielimy na drobny proszek laskę cynamonu, chili,
goździki, kminek i ziarna pieprzu. Przyprawy przesypujemy do rondla , mieszamy
i smażymy 30 sekund. Wrzucamy pokrojoną w kostkę wieprzowinę oraz kurkumę i
lekko zwiększamy płomień. Regularnie mieszamy i podrumienimy 5-6 minut, aż z mięsa
zaczną wypływać soki. Dolewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy oraz
opcjonalnie świeże chili. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 35min
na wolnym ogniu. Pozostały olej rozgrzewamy i smażymy w nim cebulę przez 8-9
minut aż zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Następnie cebulę, cukier, sól oraz
ocet dodajemy do wieprzowiny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 20
minut na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Danie przekładamy na półmisek i
podajemy np. z ryżem lub chlebkiem naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz