niedziela, 28 października 2012

"Balchao"




Czy różnorakie przepisy kulinarne są dla was czarną magią, czy też po prostu kładziecie przepis na stole w kuchni i ręce wam śmigają tworząc arcydzieło sztuki ?
Mam nadzieję zatem, że podobnie jak ja zakochacie się w kuchni indyjskiej, która wcale nie musi być trudna, a bogactwo jej smaków i aromatów zabierze was w orientalną podróż marzeń. Dania z wieprzowiny czy wołowiny nie są zbyt popularne w Indiach, jednak w Goa na zachodnim wybrzeżu półwyspu znajdziemy ich sporo. Ten pikantny gulasz wieprzowy doprawiamy octem oraz cukrem. Do zobaczenia w Indiach :)

składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
- pokruszony 2,5cm kawałek laski cynamonu (lub jedna kopiasta łyżeczka mielonego)
- 4 goździki
- 1 czerwone chili (można pominąć ten składnik jeśli nie lubicie zbytnio pikanterii)
- 2 łyżeczki kminku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 700g mięsa wieprzowego (ja osobiście użyłem szynki wieprzowej)
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 200ml ciepłej wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie pióra
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki białego cydrowego octu (można użyć winnego) 

przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przez 30 sekund smażymy imbir oraz czosnek. W młynku do przypraw (lub kawy) mielimy na drobny proszek laskę cynamonu, chili, goździki, kminek i ziarna pieprzu. Przyprawy przesypujemy do rondla , mieszamy i smażymy 30 sekund. Wrzucamy pokrojoną w kostkę wieprzowinę oraz kurkumę i lekko zwiększamy płomień. Regularnie mieszamy i podrumienimy 5-6 minut, aż z mięsa zaczną wypływać soki. Dolewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy oraz opcjonalnie świeże chili. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 35min na wolnym ogniu. Pozostały olej rozgrzewamy i smażymy w nim cebulę przez 8-9 minut aż zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Następnie cebulę, cukier, sól oraz ocet dodajemy do wieprzowiny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Danie przekładamy na półmisek i podajemy np. z ryżem lub chlebkiem naan.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz