wtorek, 16 października 2012

"Krem bawarski"



„Krem bawarski”


Byliście kiedyś w Szwajcarii? Dzięki przyjaciołom tam mieszkającym, miałem kilkakrotnie przyjemność podziwiać alpejski słynący z serów i czekolady kraj. Tam zatrzymał się czas. To miejsce w którym nie rozróżnisz baśni od rzeczywistości. To kraj w którym trzy kultury: włoska, francuska i niemiecka, walczą o miejsce na kulinarnym piedestale. Ten przepis pochodzi z prywatnych zbiorów Roberta, szwajcarskiego mistrza sztuki kulinarnej.

składniki:
- 300ml mleka
- szczypta soli
- laska wanilii
- 2 żółtka
- 75g cukru
- 3 blaty żelatyny (namoczonej wcześniej w zimnej wodzie)
- 250ml schłodzonej śmietany 36% (może być 30%)
przygotowanie:
Mleko i sól zagotowujemy dodając laskę wanilii i wcześniej wydrążony z niej miąższ. Odstawiamy na 5 min. Wyjmujemy laskę wanilii. Roztrzepane żółtka z cukrem, dodajemy powoli do mleka ciągle mieszając (najlepiej ubijaczką). Następnie delikatnie wszystko podgrzewamy, dodając rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Pozostawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy powoli do kremu , wszystko dokładnie mieszając. Rozlewamy  do kokilek i wstawiamy  do lodówki na jedną godzinę . Moja wersja podawana jest z karmelizowanym  cukrem trzcinowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz