„Krem
bawarski”
Byliście
kiedyś w Szwajcarii? Dzięki przyjaciołom tam mieszkającym, miałem kilkakrotnie przyjemność
podziwiać alpejski słynący z serów i czekolady kraj. Tam zatrzymał się czas. To
miejsce w którym nie rozróżnisz baśni od rzeczywistości. To kraj w którym trzy
kultury: włoska, francuska i niemiecka, walczą o miejsce na kulinarnym
piedestale. Ten przepis pochodzi z prywatnych zbiorów Roberta, szwajcarskiego
mistrza sztuki kulinarnej.
składniki:
- 300ml mleka
- szczypta soli
- laska wanilii
- 2 żółtka
- 75g cukru
- 3 blaty żelatyny
(namoczonej wcześniej w zimnej wodzie)
- 250ml schłodzonej śmietany
36% (może być 30%)
przygotowanie:
Mleko
i sól zagotowujemy dodając laskę wanilii i wcześniej wydrążony z niej miąższ.
Odstawiamy na 5 min. Wyjmujemy laskę wanilii. Roztrzepane żółtka z cukrem, dodajemy
powoli do mleka ciągle mieszając (najlepiej ubijaczką). Następnie delikatnie
wszystko podgrzewamy, dodając rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści
się. Pozostawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubijamy
śmietanę na sztywno i dodajemy powoli do kremu , wszystko dokładnie mieszając.
Rozlewamy do kokilek i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę . Moja wersja
podawana jest z karmelizowanym cukrem
trzcinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz