„Pumpkin
Pie”
Ciasto dyniowe podawane na Halloween i Święto Dziękczynienia w Ameryce. To dziwny w smaku i bardzo słodki wypiek, który dzięki swojej wyjątkowości idealnie przypasuje do naszego Święta Niepodległości.
składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 120 g masła
- 25 g masła orzechowego
- 3 łyżki zimnej wody
- 400 g purée z dyni *
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 3 średnie jajka
- 240 g (1 słoiczek) dżemu pomarańczowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 3 średnie jajka
- 240 g (1 słoiczek) dżemu pomarańczowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
*purée z dyni :
1 kg dyni obieramy ze skóry, usuwamy pestki
i kroimy na małe kawałki.
Kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu,
miksujemy wszystko blenderem na gładkie purée. Dynię która nam zostanie możemy zamrozić, aby
w przyszłości zrobić z niej np. pyszną zupę-krem.
przygotowanie:
Spód: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier puder, pokrojone masło oraz masło orzechowe. Wyrabiamy ręcznie. Dodajemy
wodę i jeszcze przez chwilę zagniatamy ręką, aż wyrobimy ciasto w jednolitą
masę. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nadzienie: Słodzone mleko skondensowane
przelewamy do miski, dodajemy jajka i
miksujemy przez chwilę. Dodajemy skórkę z pomarańcz i purée z dyni oraz
przyprawę piernikową i cynamon. Miksujemy do połączenia się składników. Formę
smarujemy masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepiamy
ciastem. Następnie wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni C.
Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlewamy dyniową masę. Wstawiamy do
piekarnika i pieczemy przez 50-55min. Do rondelka wkładamy dżem pomarańczowy, dodajemy
likier i zagotowujemy. Dżem rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed krojeniem, dokładnie
studzimy ciasto przez około 2 godziny. Podajemy z bitą śmietaną i skórką
pomarańczową.
Witam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie: http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńBoże Krecia DZIEKUJE :)
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością i sympatią donoszę, iż postanowiłam wyróżnić Twój blog w łańcuszkowej zabawie Liebster Blog. Po niezbędne szczegóły zapraszam do siebie. :-)
OdpowiedzUsuńDroczilka dzieki to juz podwojne zaproszenie :)
OdpowiedzUsuń