„Dary
lasu” czyli jesienne szkolenie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości.
Cóż
to był za dzień… długa podróż naszą „piękną” koleją do stolicy, by spotkać się
z Masterszefami , a wszystko po to, by wspólnie podbić jesienne warsztaty
kulinarne w Makro. Oj działo się, działo… :) a menu zaskakujące:
-
Pasztet z dziczyzny pieczony w boczku podawany z aksamitnym sosem żurawinowym,
-
Sałatka z marynowanych warzyw z grillowanym sarnim filetem,
-
Zupa borowikowa,
-
Sum w sosie piernikowym,
-
Sandacz w sosie z kwaszonych ogórków,
-
Filet jeleni pieczony w cieście podawany z cebulową konfiturą i kurkowym sosem,
-
Pieczona kaczka na czerwonej kapuście ze śliwkami podawana z ziemniakami po
staropolsku i jabłkowo-żurawinowym sosem,
-
Karmelizowane w krupniku śliwki z gałką waniliowych lodów.
Dla odkrycia magii
smaków, uchylę rąbka tajemnicy i zdradzę wam ostatni z przepisów. Ale nie
martwcie się, bo już niedługo poznacie je wszystkie.
składniki:
- 30dkg świeżych, dojrzałych śliwek (zimą mogą być mrożone węgierki Hortex)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła naturalnego
- 50g krupniku ( alkohol )
- lody waniliowe
przygotowanie:
W dużym rondlu
rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż skarmelizuje się. Dodajemy
śliwki . Mieszamy dokładnie do momentu gdy karmel dokładnie je oblepi. Następnie wlewamy krupnik i podpalamy go (flambirowanie). Gdy ogień zgaśnie,
mieszamy gotując wszystko jeszcze przez
3 min. Wykładamy na głębokie talerze, przybieramy gałązką mięty i podajemy z gałką lodów waniliowych.
Adasiu, dziękuję za spotkanie :) i liczę, że to nie nasze ostatnie wspólne szkolenie!
OdpowiedzUsuńAdaś, to było mega. Fajnie było się znów zobaczyć. Do następnego!
OdpowiedzUsuńszkoda, że mnie nie było :) następną razą. fajnie razem wyglądacie !
OdpowiedzUsuńMagda musisz byc nastepnym razem i to bez gadania :)
OdpowiedzUsuń