piątek, 9 listopada 2012

"Karmelizowane w krupniku śliwki z gałką waniliowych lodów"



„Dary lasu” czyli jesienne szkolenie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości.

Cóż to był za dzień… długa podróż naszą „piękną” koleją do stolicy, by spotkać się z Masterszefami , a wszystko po to, by wspólnie podbić jesienne warsztaty kulinarne w Makro. Oj działo się, działo… :) a menu zaskakujące:

- Pasztet z dziczyzny pieczony w boczku podawany z aksamitnym sosem żurawinowym,
- Sałatka z marynowanych warzyw z grillowanym sarnim filetem,
- Zupa borowikowa,
- Sum w sosie piernikowym,
- Sandacz w sosie z kwaszonych ogórków,
- Filet jeleni pieczony w cieście podawany z cebulową konfiturą i kurkowym sosem,
- Pieczona kaczka na czerwonej kapuście ze śliwkami podawana z ziemniakami po staropolsku i jabłkowo-żurawinowym sosem,
- Karmelizowane w krupniku śliwki z gałką waniliowych lodów.

Dla odkrycia magii smaków, uchylę rąbka tajemnicy i zdradzę wam ostatni z przepisów. Ale nie martwcie się, bo już niedługo poznacie je wszystkie. 



składniki:
- 30dkg świeżych, dojrzałych  śliwek (zimą mogą być mrożone węgierki Hortex)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła naturalnego
- 50g krupniku ( alkohol )
- lody waniliowe

przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż skarmelizuje się. Dodajemy śliwki . Mieszamy dokładnie do momentu gdy karmel  dokładnie je oblepi.  Następnie wlewamy krupnik i podpalamy go  (flambirowanie). Gdy ogień zgaśnie, mieszamy  gotując wszystko jeszcze przez 3 min. Wykładamy na głębokie talerze, przybieramy gałązką mięty  i podajemy z gałką lodów waniliowych.

4 komentarze:

  1. Adasiu, dziękuję za spotkanie :) i liczę, że to nie nasze ostatnie wspólne szkolenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Adaś, to było mega. Fajnie było się znów zobaczyć. Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że mnie nie było :) następną razą. fajnie razem wyglądacie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda musisz byc nastepnym razem i to bez gadania :)

    OdpowiedzUsuń