Ratatouille
to klasyczny przykład kuchni francuskiej. Wywodzi się z Nicei, choć podobne
wariacje na temat duszonych warzyw znajdziemy w wielu krajach basenu Morza
Śródziemnomorskiego. Przyrządzane jest ze składników, o które łatwo w sezonie:
papryk, cukinii, bakłażanów i cebuli oraz nieodzownych ziół.
Ratatouille
może być podawane jako samodzielne danie. Jest również znakomitym dodatkiem do
mięsnych pieczeni lub duszonego kurczaka. Potrawę można jeść również na zimno,
jako przystawkę.
składniki:
- 4 cukinie
- 2 bakłażany
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa do smażenia
przygotowanie:
Bakłażany
myjemy i oczyszczamy z szypułek (nie obieramy skórki), następnie kroimy w grube
plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. Odlewamy powstały sok a
bakłażana kroimy w grubą kostkę. Następnie obieramy cebulę i kroimy w piórka a
czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy paprykę i pozbawiamy ja gniazd nasiennych,
kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w sporą kostkę i tak jak bakłażany nie
obieramy ich ze skórki. Obieramy pomidory i kroimy w drobna kostkę. Siekamy
pietruszkę i bazylię.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa dusimy
pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiając je solą i pieprzem.
Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Gdy papryka będzie już
gotowa, przekładamy warzywa do rondelka i przykrywamy pokrywką. Następnie na
patelnię wykładamy bakłażana i smażymy aż będzie miękki. Po podsmażeniu
przekładamy go do rondelka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wsypujemy
cukinię, gdy będzie już złocista, dodajemy pomidory i pietruszkę. Dusimy przez
3 minuty. Teraz aa patelnię wykładamy warzywa z rondelka, mieszamy wszystkie
składniki i dodajemy bazylię. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko
dusimy jeszcze przez ok. 7 minut. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz