środa, 28 listopada 2012

"Ratatouille"




Ratatouille to klasyczny przykład kuchni francuskiej. Wywodzi się z Nicei, choć podobne wariacje na temat duszonych warzyw znajdziemy w wielu krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Przyrządzane jest ze składników, o które łatwo w sezonie: papryk, cukinii, bakłażanów i cebuli oraz nieodzownych ziół.
Ratatouille może być podawane jako samodzielne danie. Jest również znakomitym dodatkiem do mięsnych pieczeni lub duszonego kurczaka. Potrawę można jeść również na zimno, jako przystawkę.

składniki:
- 4 cukinie
- 2 bakłażany
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa do smażenia  
    
przygotowanie:
Bakłażany myjemy i oczyszczamy z szypułek (nie obieramy skórki), następnie kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. Odlewamy powstały sok a bakłażana kroimy w grubą kostkę. Następnie obieramy cebulę i kroimy w piórka a czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy paprykę i pozbawiamy ja gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w sporą kostkę i tak jak bakłażany nie obieramy ich ze skórki. Obieramy pomidory i kroimy w drobna kostkę. Siekamy pietruszkę i bazylię.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiając je solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Gdy papryka będzie już gotowa, przekładamy warzywa do rondelka i przykrywamy pokrywką. Następnie na patelnię wykładamy bakłażana i smażymy aż będzie miękki. Po podsmażeniu przekładamy go do rondelka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wsypujemy cukinię, gdy będzie już złocista, dodajemy pomidory i pietruszkę. Dusimy przez 3 minuty. Teraz aa patelnię wykładamy warzywa z rondelka, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy bazylię. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 7 minut. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz