czwartek, 7 lutego 2013

"Ciasto czekoladowo-cynamonowe"




Na przekór tradycjom, dziś nie będzie faworków i pysznych pączków. Takich przepisów jest na pęczki w magazynach kulinarnych i internecie. Oto przed wami, pyszny, bajecznie czekoladowy i rozanielający kawałek ciasta z aksamitną nutką cynamonu.

składniki:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady (ok 80% kakao)
- 1 kostka masła Extra
- niepełna szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 2-3 łyżki mąki tortowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 500ml śmietany 36%
- owoce do dekoracji

przygotowanie:
Czekoladę kruszymy na kawałki. Masło kroimy i rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu razem z czekoladą. Nie dopuszczamy, aby się zagotowała! Zdejmujemy z ognia, gdy tylko składniki się rozpuszczą i studzimy. Jajka dokładnie miksujemy z cukrem na gładką masę. Powoli dodajemy masę jajeczną do ostudzonej czekolady i nadal miksujemy. Łączymy mąkę z cynamonem. Wsypujemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy blachę (np. o śr, 28cm) papierem do pieczenia i wlewamy ciasto (Ja zamiast większej formy użyłem foremek do babeczek, trzeba jednak zaznaczyć, że ciasto będzie wtedy bardziej suche). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy 30 minut. Uwaga! Nie sprawdzaj patyczkiem, czy się upiekło – ciasto powinno być wilgotne i zawsze oblepi patyczek. Ubitą śmietanę, podajemy z ciastem i owocami. 



1 komentarz: