Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele
kuchni europejskich. Przygotowanie dobrego risotto wymaga praktyki i
koncentracji. Niemniej warto próbować tej sztuki. Domowego risotto nie da się
zastąpić tym zamawianym w restauracji, gdyż ma najlepszą konsystencję gdy jest
podane natychmiast po przygotowaniu.
składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 5-centymetrowy plaster imbiru
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 750ml bulionu
- skórka z połówki cytryny
- 3 łyżki startego parmezanu
- płatki chili
- kolendra
przygotowanie:
Czosnek i obrany imbir
siekamy drobno, po czym podsmażamy przez chwilę na oliwie w głębokiej patelni
lub w garnku. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ziarenka staną się szkliste.
Wlewamy chochelkę bulionu. Mieszając raz na jakiś czas, czekamy aż ryż wchłonie
płyn. Dodajemy następną chochelkę. Powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy
cały płyn, a ryż stanie się kremowy, zachowując jędrność. Na sam koniec
dodajemy dwie łyżki masła, skórkę z cytryny i parmezan. Mieszamy z ryżem,
patelnię przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Risotto posypane płatkami chili i
świeżą kolendrą podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz