niedziela, 10 lutego 2013

"Rozgrzewające Risotto"



Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich. Przygotowanie dobrego risotto wymaga praktyki i koncentracji. Niemniej warto próbować tej sztuki. Domowego risotto nie da się zastąpić tym zamawianym w restauracji, gdyż ma najlepszą konsystencję gdy jest podane natychmiast po przygotowaniu.

składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 5-centymetrowy plaster imbiru
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 750ml bulionu
- skórka z połówki cytryny
- 3 łyżki startego parmezanu
- płatki chili
- kolendra

przygotowanie:
Czosnek i obrany imbir siekamy drobno, po czym podsmażamy przez chwilę na oliwie w głębokiej patelni lub w garnku. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ziarenka staną się szkliste. Wlewamy chochelkę bulionu. Mieszając raz na jakiś czas, czekamy aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy następną chochelkę. Powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy cały płyn, a ryż stanie się kremowy, zachowując jędrność. Na sam koniec dodajemy dwie łyżki masła, skórkę z cytryny i parmezan. Mieszamy z ryżem, patelnię przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Risotto posypane płatkami chili i świeżą kolendrą podajemy natychmiast. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz