Jak co roku na wielkanocnym stole nie może zabraknąć
żuru, jajek w różnej postaci, pasztetów, białej kiełbasy i oczywiście dostojnej
baby. Może dzisiejszy przepis was nie zachwyci, ale jest to prosta i smaczna
wersja wielkanocnego klopsa. W ostatnich dniach gdziekolwiek się nie obejrzycie,
znajdziecie świąteczne przepisy, szczególnie polecam blogi kulinarne z których
warto czerpać inspiracje:
http://www.delimamma.pl
http://www.twardyszparag.pl
http://www.bistromama.pl
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com
http://www.ksiegowawkuchni.pl
http://www.twardyszparag.pl
http://www.bistromama.pl
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com
http://www.ksiegowawkuchni.pl
Ostatnie dni są dla mnie dość pracowite. Przygotowuję się
do sędziowania w opolskim konkursie cukierniczym „Z nutką słodyczy”. Czeka mnie
kilka kulinarnych wywiadów do gazet. Do tego tuż po świętach jadę sędziować na
Ogólnopolskich Mistrzostwach Fryzjerstwa w Poznaniu. A wczoraj wróciłem z
półfinału konkursu kulinarnego dla blogerów - „BlogerChef”, gdzie zająłem trzecie
miejsce. Korzystając zatem z okazji dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali,
trzymali kciuki i uwierzyli w mój talent kulinarny. W najbliższych dniach
postaram się przybliżyć wam nieco wspomniany konkurs. Mam jeszcze recenzenckie zaległości
z warsztatów fotografii kulinarnej, ale
obiecuje, że jak tylko uporam się z natłokiem pracy w salonie fryzjerskim, czym
prędzej nadrobię wszystkie zaległości.
składniki:
- 1 kg
mielonej łopatki lub karkówki
- 5 jajek
- 2
średnie cebule
-
sproszkowana kolendra, kumin, pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki,
imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra
- suszony
majeranek
- suszony
koperek
- sól,
pieprz
- 1 łyżka
bułki tartej
- łyżka
sosu sojowego
- oliwa
przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jedno jajko. Wsypujemy zioła i doprawiamy
przyprawami według uznania. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę a
także łyżkę sosu sojowego i łyżkę bułki tartej. Dobrze mieszamy. Gotujemy 4
jajka na twardo. Wykładamy dno formy (silikonowej nie musisz smarować
tłuszczem) warstwą mięsa, na nim układamy całe jajka na twardo. Dokładnie
przykrywamy drugą warstwą mięsa, tak by nie została pusta przestrzeń wokół
jajek. Rozgrzewamy piekarnik do temp, 185-190 st. C, wstawiamy formę i pieczemy
50 min.
Po pierwsze gratulacje, gratulacje i jeszcze raz gratulacje!
OdpowiedzUsuńPo drugie dziękuję za wyróżnienie - dzisiejszy dzień nie ma sobie równych i nawet windykacja zaległego mandatu mi go nie popsuje! Przyczyniłeś się do tego, że dzisiaj kładę się spać z ogromnym bananem na twarzy ;)Dziękuję i ściskam cieplutko!!
Co ja bym bez Was zrobil OPOLSKIE BLOGERKI :)
UsuńO BlogerChegie :) Gratulacje!
OdpowiedzUsuńi merci merci merci ♥
Co ja bym bez Was zrobil OPOLSKIE BLOGERKI :)
UsuńJuhuuuu!!! Gratulacje :)))) Ja wprawdzie nie "opolska", ale tez się cieszę ;)
OdpowiedzUsuńA ta pieczeń bardzo fajnie wygląda, zwłaszcza w wielkanocnym klimacie :)
Zjawiskowa pieczeń. Zapraszam do siebie na bloga : http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html
OdpowiedzUsuń