poniedziałek, 25 marca 2013

"Wielkanocna pieczeń mięsna z jajkiem"




Jak co roku na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru, jajek w różnej postaci, pasztetów, białej kiełbasy i oczywiście dostojnej baby. Może dzisiejszy przepis was nie zachwyci, ale jest to prosta i smaczna wersja wielkanocnego klopsa. W ostatnich dniach gdziekolwiek się nie obejrzycie, znajdziecie świąteczne przepisy, szczególnie polecam blogi kulinarne z których warto czerpać inspiracje:
Ostatnie dni są dla mnie dość pracowite. Przygotowuję się do sędziowania w opolskim konkursie cukierniczym „Z nutką słodyczy”. Czeka mnie kilka kulinarnych wywiadów do gazet. Do tego tuż po świętach jadę sędziować na Ogólnopolskich Mistrzostwach Fryzjerstwa w Poznaniu. A wczoraj wróciłem z półfinału konkursu kulinarnego dla blogerów - „BlogerChef”, gdzie zająłem trzecie miejsce. Korzystając zatem z okazji dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali, trzymali kciuki i uwierzyli w mój talent kulinarny. W najbliższych dniach postaram się przybliżyć wam nieco wspomniany konkurs. Mam jeszcze recenzenckie zaległości  z warsztatów fotografii kulinarnej, ale obiecuje, że jak tylko uporam się z natłokiem pracy w salonie fryzjerskim, czym prędzej nadrobię wszystkie zaległości.

składniki:
- 1 kg mielonej łopatki lub karkówki
- 5 jajek
- 2 średnie cebule
- sproszkowana kolendra, kumin, pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra
- suszony majeranek
- suszony koperek
- sól, pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
- łyżka sosu sojowego
- oliwa

przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jedno jajko. Wsypujemy zioła i doprawiamy przyprawami według uznania. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę a także łyżkę sosu sojowego i łyżkę bułki tartej. Dobrze mieszamy. Gotujemy 4 jajka na twardo. Wykładamy dno formy (silikonowej nie musisz smarować tłuszczem) warstwą mięsa, na nim układamy całe jajka na twardo. Dokładnie przykrywamy drugą warstwą mięsa, tak by nie została pusta przestrzeń wokół jajek. Rozgrzewamy piekarnik do temp, 185-190 st. C, wstawiamy formę i pieczemy 50 min. 


6 komentarzy:

  1. Po pierwsze gratulacje, gratulacje i jeszcze raz gratulacje!
    Po drugie dziękuję za wyróżnienie - dzisiejszy dzień nie ma sobie równych i nawet windykacja zaległego mandatu mi go nie popsuje! Przyczyniłeś się do tego, że dzisiaj kładę się spać z ogromnym bananem na twarzy ;)Dziękuję i ściskam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja bym bez Was zrobil OPOLSKIE BLOGERKI :)

      Usuń
  2. O BlogerChegie :) Gratulacje!
    i merci merci merci ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja bym bez Was zrobil OPOLSKIE BLOGERKI :)

      Usuń
  3. Juhuuuu!!! Gratulacje :)))) Ja wprawdzie nie "opolska", ale tez się cieszę ;)
    A ta pieczeń bardzo fajnie wygląda, zwłaszcza w wielkanocnym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjawiskowa pieczeń. Zapraszam do siebie na bloga : http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń